Baringshoudingen

Er zijn verschillende houdingen waarin je van je kindje kunt bevallen. Het kan goed zijn hierover in de zwangerschap al eens na te denken. Echt weten hoe je wilt bevallen, is vaak moeilijk van tevoren te bepalen. Het is immers moeilijk voor te stellen hoe je je voelt en waar je je prettig bij voelt ten tijde van de baring.

De meest voorkomende houdingen worden besproken, echter er zijn meer variaties en ook wisseling van houding ten tijde van de baring is mogelijk.


Liggend

Er zijn twee manieren om liggend te baren, namelijk in rugligging of in zijligging. In beide gevallen lig je op bed met het hoofd ondersteund door kussens.

Rugligging
Bij rugligging worden tijdens het persen beide benen opgetrokken en gespreid. Bij bekkenklachten is het aan te bevelen de benen niet te ver op te trekken en de voeten op het matras te laten staan. Het hoofd wordt opgetild en met de kin naar de borst gebracht. Dit is de meest voorkomende baringshouding.

Voordeel:
Het is een prettige houding om in te bevallen, vooral wanneer de bevalling zeer snel verloopt.
Nadeel:
De houding kan onprettig voelen bij rugweeën.

Zijligging
Bij zijligging lig je op je linker- of rechterzij en til je tijdens het persen het bovenste been op. De kin wordt naar de borst gebracht.

Voordeel:
De houding kan prettiger voelen bij rugweeën. De druk op de onderkant is iets minder groot, waardoor de kans op (te) veel inscheuren wat vermindert.
Nadeel:
Het been goed optillen is soms wat moeilijk, waardoor er geen optimale spreiding en dus ruimte ontstaat. Het contact met de partner of verloskundige is soms minder, omdat je hier met de rug naar toe kunt liggen.


Verticaal

Er zijn verschillende manieren van verticaal baren, zoals staand, hurkend of zittend. De meest voorkomende manier is zittend op de baarkruk. Dit komt omdat alle andere verticale houdingen vaak erg vermoeiend zijn.
De baarkruk is een soort stoel te vergelijken met een toiletpot. Tijdens de baring neem je plaats op de kruk en zit je partner ter ondersteuning achter je.

Voordeel: De zwaartekracht werkt mee en het gevoel van persdrang is vaak beter aanwezig. Er is veel lichamelijk contact met je partner, wat een gevoel van veiligheid kan geven.
Nadeel: Bij langdurig persen op de baarkruk is de doorbloeding van de billen en bekkenbodem slecht. Dit kan onprettig gaan voelen en ongunstiger zijn voor het eventuele inscheuren. Hierdoor wordt er soms voor gekozen een gedeelte op bed te persen en een gedeelte op de kruk. De geboorte van het kindje is voor je partner minder goed zichtbaar, omdat deze achter je zit.


Op handen en knieën

Tijdens de baring zit je op handen en knieën op het bed of op de grond. De benen iets gespreid uit elkaar.

Voordeel:
Bij rugweeën kan dit een prettige baringshouding zijn. Er is veel ruimte in het bekken. De kans op (te) ver inscheuren is in deze houding het kleinst.
Nadeel:
Vooral de vloer kan erg hard zijn. Je hebt weinig contact met de omgeving en de onderkant, waardoor je het gevoel kan hebben weinig controle te hebben over hetgeen ‘achter’ je gebeurt.


In het water

Bij een bevalling in water, een zogenoemde badbevalling, wordt het kindje onder water geboren. Over het algemeen kan dit niet in een gewoon ligbad. Deze baden zijn te smal en te ondiep. Er zijn speciale baden te huur waarin bevallen kan worden, dit moet je dan echter zelf en op tijd in de zwangerschap regelen.
Wil je poliklinisch en in bad bevallen, dan heeft het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven hiervoor een geschikt bad op de verloskamers.

Voordelen: De pijn wordt vaak als minder heftig ervaren, doordat je beter kunt ontspannen. Eventueel kan je partner bij je plaatsnemen in het bad (dit is niet mogelijk in het bad van het ziekenhuis). De geboorte verloopt voor je kindje wat rustiger, doordat de overgang vanuit de buik in het water minder heftig is.
Nadelen: Je moet een bad huren en je moet daar ook de ruimte voor hebben. Bij een poliklinische bevalling kan het bad bezet zijn, waardoor de mogelijkheid om in bad te kunnen bevallen vervalt. Wanneer een bevalling zeer snel verloopt is er niet altijd de tijd om het bad voldoende te vullen.

Lees hier meer: Folder ‘Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?’

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: