Pijnbestrijding

Een bevalling gaat gepaard met pijn. Door een goede ademtechniek en ontspanning (bijvoorbeeld warmte en massage) is deze pijn in de meeste gevallen wel draaglijk te maken. Bovendien maakt het lichaam zelf tijdens de bevalling endorfine aan, hetgeen zorgt voor een natuurlijke pijnstilling. Veel vrouwen kunnen een bevalling zonder pijnbestrijding dan ook goed aan. Echter wanneer de pijn ondraaglijk wordt door uitputting, angst of spanning, kan pijnbestrijding nodig zijn. In deze gevallen zal dit dan ook altijd voor je geregeld worden.

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk:
TENS
Steriel waterinjecties
Pethidine
Remifentanil
Ruggenprik (epiduraal analgesie)

Steriel waterinjecties en TENS kunnen worden gebruikt bij een thuis- of poliklinische bevalling met begeleiding van de eigen verloskundige.
Pethidine, Remifentanil en de ruggenprik kunnen alleen in het ziekenhuis door de gynaecoloog gegeven worden, omdat hiervoor medicijnen worden gebruikt. Extra controle is in die gevallen dan ook nodig in verband met de bijwerkingen, die soms op kunnen treden.
Welke manier van pijnbestrijding, pethidine, remifentanil of de ruggenprik, het best kan worden toegepast wisselt per situatie en zal door de gynaecoloog, in overleg met jou, worden bepaald.

Lees hier meer: Folder ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: