Wanneer je moet bellen

Het is belangrijk om te weten wanneer je moet bellen, als de bevalling is begonnen. Het is ook goed om te weten wat normaal is in het bevalproces. Lees onderstaande informatie daarom goed door.


Bloedverlies

Een beetje slijmerig bloedverlies is normaal wanneer je weeën hebt. Heb je echter veel helderrood bloedverlies (vergelijkbaar met een stevige menstruatie) of bloedverlies zonder weeën, laat het ons dan direct weten. Bewaar het bloed wat je verloren hebt.


Weeënactiviteit

Wanneer je weeën hebt, die een uur lang om de 5 minuten komen en steeds 45- 60 seconden duren, is het tijd om ons te bellen.
Het kan zijn dat je al enige tijd, soms zelfs een paar uur, weeën hebt die korter duren of waar meer tijd tussen zit. Deze weeën hebben zeker ook effect, ze verkorten namelijk de baarmoedermond en zorgen dat het week wordt van binnen. Veel ontsluiting krijg je hier nog niet van, daar is meer regelmaat voor nodig. Je kan dus echt rustig afwachten……
Mocht je toch gaan twijfelen of ongerust zijn, dan mag je natuurlijk altijd bellen.


Vruchtwaterverlies

De vliezen kunnen breken zonder dat je weeën hebt. Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kan ook kleine beetjes vocht verliezen.
Vruchtwater behoort doorzichtig wit/roze van kleur te zijn. Soms heeft het een gele, groene of bruine kleur. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar het.

Groen/bruin vruchtwater
Je kindje heeft in het vruchtwater gepoept. Meestal gaat het gewoon goed met de baby, maar voor de zekerheid gaan we toch met je naar het ziekenhuis, zodat de gynaecoloog de baby extra in de gaten kan houden.
Je belt ons altijd meteen op wanneer je groen/bruin vruchtwater ziet, dag en nacht, weeën of geen weeën.

Helder vruchtwater
-Overdag; laat het ons (tot 22.00 uur) weten. We spreken dan een tijd met je af dat we controles komen doen bij je thuis, de volgende ochtend of in de loop van de dag. Ook maken we een plan over hoe nu verder.
-’s Nachts; je kunt gerust nog gaan slapen en je belt ons ’s morgens rond 9.00 uur, of eerder als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen.


Niet ingedaald hoofd

Indien je vruchtwater verliest en het hoofdje van je baby is niet in het bekken ingedaald, bel ons dan altijd meteen op (dag en nacht).
De verloskundige zal dit altijd aan je melden wanneer dit het geval is.


Ongerustheid

Wanneer je twijfelt of het normaal is wat je ziet of voelt, mag je altijd bellen.

Twitter: vpgestelstrijp