Wie zijn wij?

Graag stellen wij ons aan je voor.


De Verloskundigen

Verloskundigenpraktijk Gestel-Strijp bestaat uit vier verloskundigen. Wanneer je zwanger bent leer je ons alle vier kennen tijdens de zwangerschapscontroles op het spreekuur, zodat je bekend bent met degene die bij je bevalling zal zijn.

 

Annemiek  

 

Voor ons allemaal is het leven op enig moment begonnen. Klein, pril en kwetsbaar zaten we in moeders buik. Dat moment waarop je ouders voor het eerst jouw kloppend hartje zien. Op dat moment zat ik naast ze, ik was degene die de echo mocht maken.

Telkens weer ben ik me bewust van alle emoties op dat speciale moment. Het moment waarop je ouders jou zagen, maar jij hen nog niet. Dat moment kwam namelijk later, bij de bevalling. Ik was degenedie je liet huilen, sorry daarvoor.

Wat klein begint groeit groter. Van baby naar peuter en kleuter, van eigenwijze tiener tot wijze volwassene. Een volwassene die dit leest en nu waarschijnlijk zelf vader of moeder wordt. Zo gaat het leven, de cirkel is rond. Elke dag ben ik getuige van het leven. Als verloskundige, als moeder en als bevoorrecht mens.

Als verloskundige is mijn leven geen dag hetzelfde. Spreekuren, bevallingen, spoedconsulten, kraamvisites en het maken van echo’s wisselen zich af. Ik geniet van de dynamiek en beleef telkens weer de pure en echte emoties die horen bij het verwachten en de geboorte van een kind. Dit blijft bijzonder en speciaal. Wederzijds vertrouwen staat voor mij hierin centraal.

Als moeder weet ik dat een zwangerschap echt niet altijd mooi hoeft te zijn. Zo had ik vooral een innige relatie met de toiletpot. Ondanks die heftige misselijkheid en de vele ongemakken was ik blij, vanaf het eerst moment. Wat is het een rijkdom om moeder te zijn.

Ik ben Annemiek, verloskundige, moeder en mens.

Voor even maak ik deel uit van jouw leven en ben ik getuige van een bijzonder moment. Wees welkom klein mens.

 

Lara  

 

Als moeder van drie kanjers van jongens, een één- en tweeling, ben ik op allerlei vlakken als vroedvrouw ervaringsdeskundig geworden. Het moederschap heeft me een vroedvrouw gemaakt. Hoe kwetsbaar je bent als moeder, hoe ongerust je kunt zijn en hoe alle clichés waar zijn. Dat besef, daar was echt moederlijke ervaring voor nodig.

Mijn vak trakteert me op vele speciale momenten, groot en klein. In al die jaren blijf ik me verwonderen over de oerkracht van een vrouw en over de warmte en geborgenheid waarmee ouders hun baby zo onvoorwaardelijk en liefdevol verwelkomen.

Elke dag voel ik dankbaarheid. Voor mij is dat de rode draad door het prachtige beroep dat ik inmiddels al ruim 25 jaar mag beleven. In mijn rol als verloskundige wil ik er echt voor ouders zijn.

Wanneer ik hen gerust kan stellen door het inzetten van mijn kennis en kunde, geeft me dat veel voldoening. Dit kan zijn op het spreekuur, maar ook tijdens een huisbezoek. Daar waar veel niet te plannen is aan het verloop van een zwangerschap, kom ik dan ook op de meest bijzondere plekken, op minder gebruikelijke tijdstippen. Als ik vervolgens de deur uitloop, geeft me dat altijd weer een goed gevoel.

Dit ben ik, Lara. Ervaren verloskundige, moeder en chocolate-lover. Een praktische doener met een zachte kant. Zorgzaam, eerlijk en attent. Als verloskundige blijf ik nieuwsgierig en hoop ik nog heel veel mooie zwangerschappen en bevallingen te mogen begeleiden.Dat is mijn wens, wees welkom klein wonder.

 

Leni  

 

‘’Over mij?’’

Zij als 1 van 5. Houdt van lachen en plezier. Moeder van twee dochters en een zoon. Oma van vier kleinkinderen. Ik leef erg met mijn cliënten mee.Tegen beschuit met muisjes zeg ik nooit nee en nu neem ik je even mee.

Uit het verleden weten we dat de medicijnvrouwen van oude volken de taak hadden om het geboorteproces te begeleiden. Zij zorgden van oudsher voor de vrouwen en hun kinderen.
Dit doen ze met wijsheid en kennis, daar komt de naam vroedvrouw vandaan. Vroede Vrouw betekent ‘wijze vrouw’.

Voor een vroedvrouw zijn aandacht, de tijd om die te geven, en kennis heel erg belangrijk. Ik hoop met deze intenties het beste in aanstaande ouders naar boven te brengen. Ik geniet wanneer ik ouders hun ‘eigen-wijsheid’ kan laten ontdekken. Als vroedvrouw anno nu weet ik te laveren tussen internet , oma’s en protocollen. Dat wordt ook gevraagd van een ‘wijze vrouw’ in deze moderne tijd. Ik vind dat een leuke extra uitdaging!

Zelf kom ik dus uit een gezin met vijf kinderen. Ik ben de tweede en heb daardoor de geboorte van mijn broertjes en zusjes heel bewust ervaren. Hierdoor wist ik al heel jong dat een vroedvrouw heel veel kan bijdragen. Dat is het moment waarop mijn fascinatie voor de zorg van een moeder en haar baby is geboren. In mijn rol als verloskundige vertaalt die fascinatie zich in veel bijzondere momenten. Steeds opnieuw mag ik deel uitmaken van een van de meest intieme periodes in het leven van de aanstaande ouders. Kwetsbaar en puur, intiem en klein. Het is zo dankbaar om daar onderdeel van te zijn.

Dag lief klein mens. Wat fijn dat je er bent.

 

Lieke  

 

Reizen daar hou ik van! Daarom neem ik je mee op een voor mij bijzondere reis. De reis onderweg naar het moederschap. Deze reis begon al erg vroeg in mijn leven.

Ik wist namelijk al op jonge leeftijd dat ik ooit zelf zwanger wilde zijn. Het feit dat ik dan ook moeder zou worden was toen nog niet persé mijn droom. ‘’Lieke dit klinkt een beetje vreemd’’. Ik zal het je uitleggen. Die groeiende buik, dat getrappel, het leek me heerlijk! Zwangere vrouwen trokken altijd mijn aandacht. Ik denk dat deze sterke zwangerschapswens mijn interesse in het verloskundige vak heeft aangewakkerd. De keuze voor dit dankbare vak is dus eigenlijk heel logisch. Naarmate ik ouder werd, werd de zwangerschapswens ook echt een kinderwens. Meer dan welkom is dan ook de baby die na mijn zwangerschap is gebleven.

Mijn eigen bevalling begon, geheel passend bij mij, met een kleine vertraging. Ik zou thuis bevallen maar bij 8 cm ontsluiting zwakten de weeën af. Hierdoor ontkwam ik niet aan het gevreesde autoritje richting ziekenhuis. In mijn herinnering hevig puffend en hangend aan het handvat boven de autodeur. Elke tegenligger staarde naar mijn bijzondere houding en rode hoofd, ik weet het zeker! Volgens manlief viel dit echter wel mee. Aangekomen op bestemming was ik blij dat de weeënopwekkers zijn werk deden waardoor mijn dochter even later op mijn buik lag. Deze bijzondere reis is mijn meest intense ervaring! Je stelt je er veel van voor, maar hoe het echt is voel je dan pas. Dat moment, die onvoorwaardelijke liefde, dat gun ik jou!

Als verloskundige krijg ik energie van de afwisseling in mijn vak. Geen dag is hetzelfde. De ene dag heeft mijn dienst te weinig uren en de volgende dag kan ik echt de tijd nemen om te kletsen tijdens een kraamvisite. Soms gaat mijn telefoon de hele dag, op andere dagen is het zo rustig dat ik twijfel of mijn toestel het nog wel doet? Ik werk gestructureerd, netjes en kan goed het overzicht bewaren. Thuis daarentegen vinden ze me minder opgeruimd. Ik ben een goede luisteraar en heb respect voor de ander. Hierdoor durft een zwangere of pas bevallen vrouw zich kwetsbaar op te stellen. Situaties waarin er met een cliënt echt een band ontstaat zijn me dierbaar. Ik hoop dan dat niet mijn collega, maar ik uiteindelijk de bevalling mag doen. Een nachtelijke bevalling is voor mij een kadootje. Het begin van een reis, waarin een kindje voor het eerst ‘het maanlicht ziet’. Wanneer ik in de vroege ochtend naar huis rijd, muziekje aan, in de huizen gaan dan langzaam alle lichten aan. Niemand weet wat voor bijzonders ik die nacht heb ervaren, dat gevoelblijft altijd heel intens.

Wees welkom klein mens.

 

 

 

 

 

Twitterfeed @vpgs