Roken, alcohol en drugs


Roken

Als je zwanger probeert te raken is het advies om te stoppen met roken. Zowel roken als meeroken is schadelijk. Het vermindert de vruchtbaarheid, doordat het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen. Zo halveert roken je maandelijkse kans om zwanger te worden. Daarnaast verhoogt het de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een verhoogde kans op groeivertraging, vroeggeboorte en luchtwegaandoeningen.
Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. De duur van het ‘roken-effect’ op de eicel is niet precies bekend. Genoeg redenen dus om elkaar te stimuleren en te ondersteunen in het stoppen met roken!


Alcohol

Alcohol vermindert de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het ervoor zorgen, dat ze geen eisprong hebben. Het zaad van mannen vermindert in kwaliteit, het aantal zaadcellen neemt af en er zijn beduidend meer afwijkende zaadcellen.
Gemiddeld een wijntje per dag, dat zijn vijf tot negen drankjes per week, geeft een drie maal verhoogde kans op een miskraam. Als je zwanger wilt worden is het verstandig om beiden geen alcohol te drinken. Dat verhoogt de kans op het ontstaan van een zwangerschap en verlaagt de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap (over)matig alcohol gebruiken, hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand.
Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. Na deze drie maanden is de zaadkwaliteit weer optimaal.
Genoeg redenen om de alcohol te laten staan!


Drugs

Drugsgebruik en kinderwens of zwangerschap zijn geen goede combinatie. Integendeel, als je (lang) marihuana, hasj, XTC of heroïne gebruikt, bestaat de kans dat de eisprong uitblijft.
Verder blijkt uit onderzoek dat THC, een stof in cannabis (marihuana, wiet, hasj), de beweeglijkheid van de zaadcellen vermindert. Het lukt de zaadcellen dan minder goed om de eicel te bevruchten. THC heeft ook invloed op het mannelijke hormoon testosteron. Door het blowen maakt het lichaam minder testosteron waardoor de zin om te vrijen kan verminderen. Ook kan THC impotentie veroorzaken.
Heroïne en cocaïne kunnen de zaadkwaliteit eveneens negatief beïnvloeden. Zelfs een tot twee jaar na het gebruik zitten er nog minder zaadcellen in het sperma.

Bij het gebruik van harddrugs zoals, heroïne, cocaïne, amfetamine en waarschijnlijk ook XTC raakt het kind verslaafd en moet na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken. Vroeggeboorte komt vaak voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd. Door zuurstoftekort kan groeiachterstand ontstaan.

Zonder hulp stoppen met de drugs, is extreem moeilijk. Het geeft vaak vervelende verschijnselen, zoals depressies of angstaanvallen. Maar als je een kinderwens hebt, zit er toch niets anders op. Je wilt het je kind immers niet aandoen dat het verslaafd ter wereld komt en dan zelf moet afkicken. Schaam je niet en zoek hulp als je wilt stoppen met drugs. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste instantie.

Twitter: vpgestelstrijp