Stoppen met de anticonceptie

Een spannende tijd breekt aan wanneer je stopt met de anticonceptie. Tot nu toe was het juist de bedoeling om niét zwanger te raken en nu is een zwangerschap zeer welkom.
Het is mogelijk dat je meteen zwanger raakt, maar meestal duurt dit iets langer. De gemiddelde tijd voor het ontstaan van een zwangerschap na het stoppen van de anticonceptie ligt rond de 6 maanden. Na 1 jaar ‘proberen’ is zo’n 80 % van de vrouwen zwanger.

De pil
Wanneer je stopt met de anticonceptiepil, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen.
Het kan zijn dat je destijds de pil bent gaan slikken om je onregelmatige cyclus te reguleren. Wanneer je in dat geval stopt met de pil, is de kans groot dat je cyclus opnieuw onregelmatig is. Mocht je cyclus langer dan 6 weken zijn na het stoppen van de pil, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan.
Langdurig pilgebruik leidt niet tot onvruchtbaarheid, echter het ontstaan van een zwangerschap kan soms wat langer duren.

Spiraaltje
Gebruik je een spiraaltje als voorbehoedsmiddel dan kun je dit door de huisarts laten verwijderen. Als een spiraaltje is verwijderd kun je meteen zwanger raken. Het maakt niet uit of het een zogenoemd ‘koperspiraaltje’ betreft of de Mirena® (het hormoonspiraaltje). Tijdens het dragen van het spiraaltje is je menstruatiecyclus intact gebleven. Je hebt immers maandelijks een eisprong gehad.

Condoom
Het gebruik van condooms als voorbehoedsmiddel heeft geen enkele invloed op je menstruatiecyclus. Zonder condoom gebruik kun je dus meteen zwanger worden.

Nuvaring®
Wanneer je stopt met de Nuvaring®, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen.

Implanon®
Gebruik je de Implanon®, een hormoonstaafje, als voorbehoedsmiddel, dan kun je dat door de huisarts laten verwijderen. Het kan even duren voordat je cyclus weer normaal is. Dit komt door de hogere hormoonconcentratie in het staafje. Het duurt hierdoor iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

Prikpil
Als je de prikpil gebruikt kan een normale cyclus langer op zich laten wachten, dit komt doordat de concentratie hormonen veel hoger ligt dan bij de ‘normale’ pil. Het duurt dus allemaal iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

Twitter: vpgestelstrijp