Vruchtbaarheid

Om te beginnen kun je gewoon spontaan en op goed geluk vrijen, een gemiddelde van 2-3 keer per week geeft een grote kans op een zwangerschap. Zwanger worden lukt niet altijd meteen; dat is normaal. Van de stellen met een kinderwens is 80% binnen een jaar zwanger. Als je na een half jaar op de ‘op goed geluk-manier’ niet zwanger bent geraakt of je hebt haast om zwanger te worden (i.v.m je leeftijd), dan kun je ervoor kiezen om te vrijen op dagen die gunstig zijn om zwanger te worden.

Als je ‘mikt’ op bevruchting, kun je het best vrijen rond de tijd van de eisprong (ovulatie). Je weet wanneer een eitje uit een van de eierstokken ‘springt’ als je bekend bent met je eigen menstruatiecyclus. Meestal is de eisprong twee weken voor de volgende menstruatie. In de 2e week van je cyclus zou je het beste om om de dag vrijen. Bij een regelmatige cyclus is dat van de 7e dag tot de 15e dag van je cyclus. De laatste dagen van deze periode kun je er voor kiezen elke dag te vrijen. Vaker vrijen geeft niet meer kans op zwangerschap.

De manier waarop je vrijt kan ook een rol spelen. Zo geeft de ‘missionarishouding’ (waarbij de man boven en de vrouw onder ligt) een grotere kans op zwangerschap. De zaadcellen kunnen dan makkelijker omhoog zwemmen. Het is goed om na het vrijen even te blijven liggen, zodat een deel van het sperma niet de vagina weer uit loopt.
Zijligging en de knie-elleboogligging zijn op deze manier ook gunstige posities. Het ongunstigste is als de vrouw zit of staat, op deze manier moeten de zaadcellen tegen de zwaartekracht in, omhoog zwemmen.

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar voor hun 30e jaar. Na het 30e jaar neemt de natuurlijke vruchtbaarheid ieder jaar af. Als je vruchtbaar bent, heb je tot je 30e jaar elke maand gemiddeld een kans van 20 procent om zwanger te worden.
Dat betekent dat het één of meerdere jaren kan duren voor je zwanger bent, ook als er geen medische problemen zijn. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt de kwaliteit van haar eicellen af. De kans op een miskraam of een kindje met een aangeboren afwijking is hierdoor wat groter.

Bij mannen heeft de leeftijd minder invloed op de vruchtbaarheid dan bij vrouwen. Mannen kunnen tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma neemt bij de meeste oudere mannen wel af. Vanaf het 45e jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen worden kleiner. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt licht toe. Mannen met eerder een matige zaadkwaliteit kunnen, als ze ouder worden, verminderd vruchtbaar raken.


Vrouw

De allerbeste manier om je vruchtbaarheid te verhogen is door je eigen lichaam te leren kennen.
Weet wat er gebeurt in je lichaam en wanneer; je cyclus, je eisprong, je behoefte aan seksueel contact.
Hoe meer je op de hoogte bent van deze tekens in je lichaam, des te groter is je kans om zwanger te worden. Neem hiervoor de tijd. Het proces van zwanger worden is een natuurlijk proces en daarom niet te sturen.

–          Cyclus
De cyclus van een vrouw begint op de eerste dag van haar menstruatie en duurt tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Hoe lang de menstruatie duurt is niet van belang.
Twee weken vóór een volgende menstruatie vindt de eisprong plaats; die periode van 2 weken staat voor iedere vrouw vast. Het aantal dagen voorafgaand aan de eisprong kan verschillen. Afhankelijk daarvan heeft een vrouw te maken met een korte of een lange cyclus. Een korte cyclus is bijvoorbeeld 24 dagen; een lange cyclus kan bijvoorbeeld 35 dagen duren.
Is je cyclus regelmatig korter dan 21 dagen of langer dan 42 dagen dan is de kans op een eisprong een stuk kleiner. Zodoende is het raadzaam om dan contact op te nemen met je huisarts.

          Eisprong
Gemiddeld duurt de cyclus van een vrouw 28 dagen. Ongeveer 14 dagen voor de volgende menstruatie vindt de eisprong plaats. Dit heet ovulatie. Een eicel die niet bevrucht is, leeft ongeveer 24 uur.
Is je cyclus langer dan 28 dagen dan is de vruchtbare periode later. Is je cyclus korter dan is je vruchtbare periode eerder. Het moment van de ovulatie is bij een kortere of langere cyclus wat minder makkelijk te bepalen.
Sommige vrouwen voelen hun eisprong door een beetje kramp of pijn links of rechts onderin de buik zo’n twee weken voor de menstruatie. Zodra de pijn weg is, is de eisprong voorbij. Veel vrouwen hebben in deze vruchtbare periode vaker zin om te vrijen.

–          Afscheiding
Als de eisprong dichterbij komt, wordt de gewone roomwitte wat taaie vaginale afscheiding helder en glanzend. De schaamlippen worden hierdoor wat vochtiger. Meestal is het slijm een dag voor de eisprong slijmerig, draderig en dun (net als rauw eiwit). Dit is gunstig voor de zaadcellen, die daardoor makkelijker omhoog kunnen bewegen, de baarmoeder in.
De slijmverandering duurt 3 tot 4 dagen tot de eisprong, meteen daarna wordt de afscheiding weer net als anders; wit en minder doorgankelijk.

–          Temperatuur
De temperatuur van je lichaam stijgt zodra de eisprong voorbij is. Het verschil in lichaamstemperatuur wordt dan ook gebruikt bij de temperatuurmethode.
Als je na 6 tot 12 maanden proberen nog niet zwanger bent, kun je om te beginnen nagaan of je elke maand een eisprong hebt door middel van de temperatuurmethode.
Begin er niet te snel mee en doe dit alleen als je al enige tijd heeft geprobeerd om zwanger te worden. Het bijhouden van de cyclus moet niet de spontaniteit en het plezier in het vrijen gaan beïnvloeden.
De bedoeling van de temperatuurmethode is dat je elke dag op hetzelfde tijdstip – dus ook in het weekend – rectaal de basale lichaamstemperatuur (temperatuur van het lichaam in staat van rust) opneemt. Gebruik hiervoor een digitale thermometer met twee cijfers achter de komma. In de praktijk wil dit dus zeggen dat je nog voor je opstaat of ook maar iets onderneemt je temperatuur opneemt. Leg de thermometer binnen handbereik, zodat je er niet eerst voor op moet staan. Bovenstaande punten zijn erg belangrijk, want als je deze instructies niet nauwgezet opvolgt, is deze methode minder betrouwbaar.
Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus: de dag waarop je ongesteld wordt. Vanaf deze dag doe je dat iedere morgen opnieuw. Je temperatuur noteer je dagelijks. Wanneer je weer ongesteld wordt, is dat de eerste dag van een nieuwe cyclus.
Op het moment van de ovulatie zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de ovulatie stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve. En dan komen we direct bij het grote nadeel van de temperatuurmethode. Je ziet deze stijging pas als je eisprong al voorbij is. Op de eerste dag van de temperatuurstijging ben je misschien nog net vruchtbaar, maar op de tweede dag al niet meer. Doorgaans ben je te laat met vrijen als je een een stijging van de temperatuur waarneemt. Daarom gaan de temperatuurmethode en het controleren van het cervixslijm hand in hand. Door het verlies van het eiwit-achtig cervixslijm stel je de vruchtbare dagen vast en je lichaamstemperatuur bevestigt de eisprong. Het is verstandig om de temperatuurmethode minimaal drie maanden te gebruiken. Zo krijg je inzicht in je cyclus en weet je precies wanneer je ovuleert.

–          Ovulatietest
Vrouwen met een regelmatige cyclus, kunnen hun eisprong berekenen. Vrouwen die een onregelmatig cyclus hebben, kunnen met deze methode minder makkelijk het moment van de eisprong vaststellen. Om toch het moment van de eisprong te weten, kun je gebruik maken van een ovulatietest.
Een ovulatietest is een test die je uitvoert met wat urine. Deze spoort het luteiniserend hormoon (LH) in de urine op. Het LH hormoon is altijd in het lichaam aanwezig en is verantwoordelijk voor het rijpen van de eicel in de eierstok. Een dag of 2 voor de ovulatie stijgt dit hormoon. Deze waarden kunnen oplopen tot wel 20 keer meer dan het normale niveau. Deze stijging van het LH hormoon noemen we de LH-piek en is duidelijk zichtbaar op een ovulatietest. als de ovulatietest de LH piek aangeeft, dan volgt de eisprong tussen de 24 en 48 uur. Als je tijdens deze periode vrijt, heb je de meeste kans op een zwangerschap.
Een ovulatietest is meer dan 99% nauwkeurig en het heeft uitgewezen dat dit de betrouwbaarste manier is om de eisprong van een vrouw vast te stellen.
Je kunt ovulatietesten kopen in elke drogist of apotheek. Ook kun je ze online bestellen.


Man

Het sperma is niet van constante kwaliteit. Er zijn factoren die de kwaliteit positief of negatief kunnen beïnvloeden. In het geval van kinderwens kan het handig zijn hier rekening mee te houden.
Zo raakt het sperma van een man minder geconcentreerd als hij op een dag meerdere zaadlozingen heeft. De voorraad rijpe zaadcellen raakt dan uitgeput. Het zaad is het krachtigst als hij maximaal één keer per dag klaarkomt. Binnen 36-48 uur is er weer een hele nieuwe voorraad sperma aanwezig.
Na een griep (verkoudheid dan wel koorts) is de kwaliteit van het sperma bij de meeste mannen afgenomen. Neem dus de tijd om gezond te worden, na 3 maanden heeft de kwaliteit zich weer volledig hersteld.
Een goede hoeveelheid vitamine C draagt bij aan een verhoogde kwaliteit van het sperma, het voorkomt dat de zaadcellen samen gaan klonteren en zo niet voldoende bewegelijkheid hebben, eet daarom voldoende groenten en fruit en neem bij twijfel een supplement.
Zit er meer dan 10 dagen tussen de ene zaadlozing en de andere zaadlozing dan is dit ook ongunstig, ook dit tast de kwaliteit van het sperma aan.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: