Aanleggen

Goed aanleggen is een heel belangrijke voorwaarde voor het geven van borstvoeding. Alleen als je kindje goed is aangelegd, kan het de borst goed leegdrinken en krijgt het voldoende binnen. Ook voorkomt goed aanleggen problemen zoals tepelkloven en borstontsteking bij de moeder.


Belangrijk bij het aanleggen:

– Ga eerst zelf goed ontspannen zitten of liggen als je je kindje gaat voeden.
– Houdt je borst in de C- of de U-greep, afhankelijk van hoe je kindje ligt. Als je liggend voedt, gebruik je de C-greep. Voor de meeste andere houdingen (madonna, rugby en cross-cradle), gebruik je de U-greep. De borst past op deze manier het makkelijkst in het mondje.
– Let op dat oor, schouder en heup in één rechte lijn liggen en dat het buikje van je kindje naar jezelf of je buik toegedraaid ligt. Als het buikje (teveel) omhoog wijst, moet je kindje in een onnatuurlijke houding drinken en dit lukt niet.
– Leg je tepel rustig op de bovenlip of net daarboven. Wacht geduldig af tot je kindje een grote hap neemt. Als je kindje niet goed aanhapt, probeer het dan opnieuw.
– Als de grote hap wordt genomen, schuif je je kindje naar je borst toe. Niet andersom! Wanneer je je kindje naar de borst toebrengt, krijgt je kindje namelijk de beste zuigreflex. Veel moeders zijn echter geneigd om hun baby te ‘helpen’ door de borst in hun mondje te stoppen. Dit geeft helaas een minder goede zuigreflex en werkt hierdoor minder goed.
– Als je kindje aan de borst drinkt, is het belangrijk dat beide lippen naar buiten gekruld zijn en de mond wagenwijd open is. Hierdoor kan het, het best het vacuüm vasthouden. Je kindje heeft dus niet alleen de tepel, maar ook de tepelhof in de mond.

Pijn tijdens een borstvoeding is niet de bedoeling. Koppel je kindje in dat geval rustig los door met een pink of wijsvinger het vacuüm te verbreken en probeer opnieuw aan te leggen.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: