De eerste dagen


Direct na de geboorte

Het eerste uur na de geboorte is je baby wakker en alert en heeft het een sterke zuigreflex. Het is belangrijk hiervan gebruik te maken. Als je baby het tongetje naar buiten steekt en smakgeluidjes maakt, kun je het aan de borst leggen en zal het meestal direct gaan zuigen. Die eerste keer voeden heeft een inprentend effect: hoe het aan de borst moet drinken wordt dan in de hersentjes opgeslagen. Je baby zal daardoor de volgende keer dat het de borst krijgt aangeboden, precies weten hoe het moet drinken.

Binnen een uur na de geboorte aanleggen heeft nog meer voordelen:
– Je baby krijgt direct colostrum binnen. Dit is de allereerste voeding die je baby aan de borst drinkt. Colostrum bevat veel antistoffen en het heeft een laxerende werking waardoor de darmen gestimuleerd worden het meconium (de eerste taaie ontlasting na de geboorte) snel te lozen. Je baby zal daardoor minder snel geel worden.
– Het zuigen van je baby aan de borst doet de baarmoeder goed samentrekken, waardoor bloedverlies wordt beperkt.
– Terwijl je baby lekker tegen je aan ligt en drinkt, kun je in alle rust kennis maken.
-Huid-op-huidcontact bevordert de hechting tussen moeder en kind en stimuleert je melkproductie. Ook na een keizersnede leg je je baby het liefst binnen één uur aan de borst. Dit kan je later in de kraamtijd heel veel tijd en energie besparen. Soms wil een baby na de geboorte niet direct aan de borst zuigen. Dat is niet erg. In de dagen na de bevalling is er nog tijd genoeg om te oefenen.


Na de eerste keer aanleggen

Na de eerste keer aanleggen leg je je baby ongeveer iedere twee à drie uur aan (dit kan dus 8-12 maal per 24 uur zijn). Als je baby overdag niet uit zichzelf wakker wordt, maak je het in ieder geval elke 3 uur wakker.
Bij elke voeding bied je beide borsten aan om de melkproductie goed te stimuleren. Je baby mag in principe drinken tot het in slaap valt of de borst zelf loslaat. Controleer wel steeds of je baby actief aan de borst drinkt.
Een baby begint de voeding meestal met een paar snelle zuigbewegingen om de melkstroom op te wekken. Daarna slikt een baby steeds duidelijk hoorbaar na een of twee zuigbewegingen. Na verloop van tijd zal je baby meer zuigbewegingen maken alvorens te slikken. Als je baby goed drinkt, kun je de oortjes zien bewegen.

Vanaf de derde of vierde dag na de bevalling komt de melkproductie op gang. Je borsten kunnen daardoor heel vol en gespannen worden. Deze stuwing is tijdelijk en zal sneller weer over zijn als je baby vaak en goed aan de borst drinkt.

De eerste dagen is het normaal dat je tepels de eerste 30-60 seconden gevoelig of soms pijnlijk zijn, doordat de melkkanaaltjes die in de tepel zitten opgerekt worden. Als de melk toeschiet zakt dit gevoel weer. Na enkele dagen zijn de tepels gewend en doet het eerste aanzuigen geen pijn meer. Echter bij de één duurt deze gewenning langer dan bij de ander. Als de gevoeligheid na 30-60 seconden niet afzakt en het voeden nog steeds pijn doet, haal dan je baby van de borst en leg uw baby opnieuw aan.


De eerste dagen

De eerste 24 uur na de bevalling zijn erg belangrijk in het goed tot stand komen van de borstvoeding. Een goed begin is het halve werk en regelmatig stimuleren is dan ook erg belangrijk.

De eerste dagen drinkt de baby iedere voeding kleine hoeveelheden (druppels) zeer calorierijk colostrum uit de borst. Dit lijkt weinig, echter een maagje van een pasgeboren baby is slechts zo groot als het bovenste kootje van een pink. Naar gelang de melkproduktie toe gaat nemen, zal ook het maagje langzaam aan opgerekt gaan worden. Naast de kleine maaginhoud hebben pasgeboren baby’s ook extra vetreserves tussen hun organen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kindje voeding tekort komt.

Na 3 tot 4 dagen gaat je kindje meer behoefte aan eten krijgen en juist dan komt de melkproduktie in de borsten goed op gang. De natuur heeft het dus prima geregeld.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: