Hoe werkt borstvoeding?

Hormonale veranderingen bij de moeder vlak na de geboorte, zorgen voor de productie van de eerste moedermelk, het zogenaamde colostrum. De hoeveelheid colostrum is klein, maar ruim voldoende voor de eerste dagen na de geboorte.

Tussen de 2e en 4e dag na de bevalling komt de productie van de rijpere moedermelk op gang. Het drinken van je kindje is dan de belangrijkste prikkel om de melkproductie op gang te houden. In de eerste dagen frequent aanleggen stimuleert een snellere stijging van de melkproductie. Vrouwen die hun 2e of meerdere kind krijgen, hebben een hogere en snellere melkproductie.

Als de borstvoeding eenmaal op gang is werkt dit als een vraag en aanbod systeem. Doordat je kindje aan de borst drinkt, komen hormonen vrij die de melkproductie en melkafgifte stimuleren. Hoe vaker een moeder borstvoeding geeft, hoe meer melk de borst aanmaakt. Hoe leger de borst gedronken wordt, hoe sneller je lichaam een signaal krijgt om de melkproductie weer aan te maken. Kortom, de behoefte van je kindje bepaald de melkproductie.
Als de spanning van je borsten afneemt betekent dit niet dat je te weinig voeding hebt. Het kan zijn dat het vraag en aanbod systeem op elkaar is afgestemd en dat je geen overproductie meer hebt.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: