Als aanleggen niet lukt

Wanneer je je baby niet aangelegd krijgt of deze niet goed aan de borst wil drinken, is het belangrijk zelf te starten met het stimuleren van je borsten. Dit doe je het beste met borstmassage, waarbij je druppels colostrum uit je borst masseert. Het colostrum vang je op op een theelepeltje en geeft dit in het mondje aan je baby. De kans is groot dat je kindje wakker en alert wordt, zodat het aanleggen hierna alsnog lukt.
Zo niet, dan is in ieder geval je borst gestimuleerd en heeft je kindje calorierijke voeding binnen gekregen. Je probeert het aanleggen dan bij een volgende voeding opnieuw.

Lukt het aanleggen na 24-48 nog niet, dan is het advies te starten met kolven. Dit gaat het best met een elektrische kolf. Deze kun je huren bij de Thuiszorgwinkel of bij een lactatiekundigepraktijk in de regio. Je vindt deze bij de ‘adressen’.
De eerste dagen, als er nog weinig melk is, kun je de afgekolfde melk met een theelepel geven. Ook voeden met een cupje gaat heel goed (cupfeeding). Dit heeft de voorkeur. Ondertussen is het belangrijk te blijven oefenen met goed aanleggen, eventueel onder begeleiding van een lactatiekundige. Zodra je baby beter gaat drinken aan de borst, kun je het afkolven gaan afbouwen.

Wanneer jij en je baby door omstandigheden van elkaar gescheiden zijn, is het belangrijk dat je meteen begint met kolven. Kolven doe je het beste op tijden dat je normaal gesproken je baby de borst zou geven. Daarbij is het belangrijk te weten dat vaak kolven maar iets minder lang per keer de melkproductie beter stimuleert dan weinig keren lang kolven.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: