L t/m Z


Misselijkheid baby

Sommige baby’s hebben na hun geboorte wat last van misselijkheid. Dit kan komen door een snelle bevalling of doordat ze wat vruchtwater en/of bloed tijdens het geboren worden hebben binnen gekregen. Misselijkheid kan zich uiten in:
– Geen zin hebben om te drinken.
– Kolkhalzen.
– Spugen. Dit kan gegeven voeding zijn die wordt terug gespuugd, slijm (bij groen vruchtwater groen slijm) of bloed (dit is moederlijk bloed dat ze hebben binnengekregen).

De misselijkheid verdwijnt binnen 24-48 uur na de bevalling vanzelf. Echter soms kan het schrikken zijn, wanneer jekindje wat blauw aanloopt tijdens het kokhalzen (ze stikken er echter niet in!). Dit kun je doen:
– Zorg dat je kindje de eerste dagen op de zij in het bedje ligt. Zo kunnen ze gemakkelijk hetgeen ze gespuugd hebben kwijt.
– Indien je kindje blauw aanloopt tijdens het kokhalzen, houdt het dan wat schuin voorover.
– Wikkel eventueel een gaasje uit het kraampakket om je vinger en veeg het dwarszittend slijm uit de mondholte weg.
– Wanneer je het akelig vindt je kindje op een andere kamer te leggen als het zo misselijk is, zet dan het bedje of de wandelwagen naast je bed. Zo ben je altijd in de buurt.


Navelstompje

Het navelstompje heeft geen bijzondere verzorging nodig. Het is belangrijk dat het met normale hygiëne schoongehouden wordt. Vroeger werden er navelbandjes gebruikt, tegenwoordig niet meer. Soms wordt er nog wel een gaasje om het stompje heen gewikkeld, echter dit is niet noodzakelijk.
Desinfecteren met alcohol wordt afgeraden. Het indrogen duurt hierdoor langer en de huid rondom de navel wordt droog en schraal als deze regelmatig in contact komt met alcohol.
Het navelstompje valt er gedurende de kraamperiode of kort daarna vanzelf af. Hierna kan er nog enige tijd wat gelig vocht (wondvocht, géén pus!) of bloed van het wondje komen. Dit is normaal en geneest vanzelf. Het consultatiebureau houdt het verloop van het genezingsproces in de gaten met het oog op littekenvorming.


Naweeën

Na de bevalling kun je te maken krijgen met naweeën. Met name wanneer je snel bevallen bent of wanneer het niet je eerste bevalling was. Vervelend en pijnlijk, maar wel functioneel. De baarmoeder zorgt er door het samentrekken voor dat het bloedverlies wordt beperkt.
Dit kun je doen om de naweeën te verzachten:
– Neem ‘gewone’ paracetamol in (zonder toevoegingen). Twee stuks van 500 mg. en herhaal dit eventueel na 4-6 uur met één paracetamol.
– Ga elke twee uur naar het toilet om te plassen. Een lege blaas zorgt ervoor dat de baarmoeder goed kan samentrekken. Herhaaldelijke samentrekkingen worden hierdoor minder.
– Na 24 uur kun je een warme kruik op je buik leggen ter ontspanning.
Naweeën verdwijnen vanzelf na 2 tot 4 dagen na de bevalling.


Ontlasting baby

De eerste ontlasting van je kindje is zwart/groen van kleur en heet meconium. Het is taai en plakkerig en is dus moeilijk van de billetjes af te vegen. Het is daarom handig de billetjes in te smeren met vaseline of een billencrème, zodat dit makkelijker gaat.
Na een aantal dagen wordt de ontlasting van je baby steeds lichter van kleur, tot het lichtbruin of geel is. Dit heet overgangsontlasting en is meestal een teken dat de spijsvertering op gang komt. Als je borstvoeding geeft kun je de zogenaamde ‘spuitluiers’ verwachten, dit is oranje/gele dunne ontlasting met pitjes, en wordt vaak met grote kracht uit de anus van je baby geperst. Dit is géén diarree!
Baby’s die flesvoeding krijgen hebben over het algemeen elke dag ontlasting. Borstgevoede baby’s hebben soms een aantal poepluiers op een dag, maar eens in de paar dagen kan ook voorkomen.


Ontlasting moeder

Door de geboorte van je kindje zijn je darmen over het algemeen leeg. Het duurt dan vaak ook een paar dagen voordat de ontlasting weer op gang komt. Sommige vrouwen zien tegen het toiletbezoek op vanwege eventuele hechtingen. Hier kan echt niets mee gebeuren! Neem vooral de tijd en zet niet teveel druk.
Tips om de ontlasting te bevorderen:
– Neem een glas lauw water op je nuchtere maag. en eet volkoren ontbijtkoek of zemelen.
– Eet vooral vezelrijke voeding, zoals volkoren producten, fruit, ontbijtkoek.
– Drink voldoende, minstens 2 liter per dag.
– Start pas met eventuele ijzermedicatie, ná de eerste ontlasting.
Indien je na 5 dagen nog géén ontlasting heeft gehad en/of je hebt hier buikklachten van, dan kun je zonder recept bij de apotheek Microlax® halen. Dit is een klysma en kan zonder bezwaar worden gebruikt. Gebruik volgens bijsluiter.


Plassen baby

De eerste dagen heeft je baby ongeveer 2 à 3 natte luiers per dag, na ongeveer 6 dagen zal dit aantal toenemen tot een plasluier voor of na elke voeding.


Plassen moeder

Het is belangrijk dat je na de bevalling goed kunt plassen. Een lege blaas beperkt het vloeien en overtollig vocht en afvalstoffen kunnen je lichaam verlaten.
Binnen 6 uur ná de bevalling moet je minstens één keer flink geplast hebben. Lukt dit niet, of alleen een klein beetje, dan moet je contact opnemen met de verloskundige. De blaas kan dan leeg gemaakt worden.
Regelmatig plassen, ongeveer iedere 2 uur de eerste dagen, helpt de baarmoeder goed samentrekken. Dit vermindert tevens eventuele naweeën.


Pseudo-menstruatie

Bij meisjes kun je na een aantal dagen wat bloed en/of slijm in de luier aantreffen. Dit heet pseudo-menstruatie en komt door de hormonen van de moeder. Het kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.


Spruw

Spruw bij de baby wordt veroorzaakt door een gist (de Candida Albicans) en is te herkennen aan een dik wit beslag op de tong en slijmvliezen in de mond. Deze gist is altijd in het lichaam aanwezig: op de huid, slijmvliezen en in de darmen. Hij leeft daar in evenwicht met andere gisten, schimmels en bacteriën. Maar soms wordt door een of andere oorzaak dit evenwicht verstoord en kan de gist gaan groeien en een ontstekingsreactie veroorzaken. Men spreekt dan van een schimmelinfectie.
Bij de baby kan dit spruw in het mondje geven. Dat geeft pijn en kan onrustig drinken veroorzaken. Bij de moeder kan dit zere tepels en/of uitstralingspijn in de borst veroorzaken.
De verloskundige kan je vertellen of je kindje spruw heeft. Als dit het geval is kan je huisarts een schimmeldodend middel voorschrijven voor je kindje (en zonodig voor jou). Gebruik dit altijd volgens bijsluiter.

Spugen

Het is niet erg als je kindje wat spuugt. Een mondje voeding teruggeven per voeding is normaal. Een keertje meer spugen is ook niet erg, zolang de meeste voeding gedurende de dag maar binnen blijft.
Spugen gebeurt sneller wanneer:
– De baby te gulzig gedronken heeft. Bij flesvoeding is het goed tijdens de voeding een kleine pauze in te lassen. Als je kindje keer op keer de fles in korte tijd leeg heeft kan een ander speentje op de fles helpen.
– Er nog een boer dwars zit. Als je kindje niet geboerd heeft en je legt het te snel neer, dan komt de melk vaak met de boer mee terug omhoog. Lukt boeren niet, dan is even recht ophouden na de voeding ook voldoende.
– De baby teveel voeding op heeft. Wat korter aanleggen aan de borst of een beetje minder in de fles kan dan helpen.


Stuwing

Rond de 3e à 4e dag na de bevalling kunnen je borsten hard en gespannen aan gaan voelen. Dit heet stuwing. Belangrijk is een stevige goed passende BH te dragen.
Stuwing duurt gemiddeld 24 uur. Daarna verdwijnt de ergste spanning. Je kunt lichte verhoging van je temperatuur krijgen (tussen de 37,5 ºC en 38,0 ºC). Bij rode, pijnlijke harde schijven in je borsten en een temperatuur boven de 38,0 ºC dien je altijd contact op te nemen met de verloskundige.

Tips om stuwing te verlichten:
– Laat je kindje regelmatig aan de borst drinken, zo wordt de borst regelmatig geleegd en vermindert de spanning in de borsten.
– Gedurende ongeveer 5 minuten een koudekompres op de borst na het voeden (géén ijs gebruiken, dit is te koud!).
– Gekneusde witte koolbladeren in je BH kunnen verlichting geven.
– Je mag eventueel paracetamol, zonder toevoegingen, innemen.

Stuwing voorkomen als je flesvoeding geeft:
Helaas is stuwing niet altijd geheel te voorkomen. Belangrijk is om zeker vanaf de 2e dag na de bevalling een stevige goedpassende BH te dragen. Deze kun je het best dag en nacht dragen en pas uitdoen of verwisselen als de stuwing zakt. Dus ná de 4e dag! Het is even aanpassen wanneer je gaat douchen, maar wanneer je je BH uitdoet krijgen je borsten juist de kans op te gaan zetten.
Er zijn medicijnen op recept via je huisarts verkrijgbaar (Dostinex®), maar ook dit geeft géén zekerheid op het niet krijgen van stuwing. Dostinex® dient bij voorkeur direct na de bevalling te worden ingenomen.

Temperatuur baby

Het is belangrijk de eerste week de temperatuur van je kindje goed te controleren. De temperatuur is goed vanaf 36,5 ºC tot en met 37,5 ºC. Wanneer de temperatuur hoger of lager is dan deze waarden dien je altijd contact op te nemen met de verloskundige. Er zal dan met je besproken worden wat je moet doen.
Let er bij het opnemen van de temperatuur op dat het metalen uiteinde van de thermometer voldoende diep tussen de billetjes zit.


Tepelkloven

Veel vrouwen krijgen, vooral als ze voor het eerst borstvoeding geven, last van kapotte tepels; tepelkloven. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, met name direct na het aanleggen wanneer de baby aanzuigt.

Het volgende is belangrijk om tepelkloven zoveel mogelijk te voorkomen:
– Leg je kindje goed aan. De gehele tepel met een deel van de tepelhof moet met een grote hap in het mondje genomen worden.
– Varieer in de manieren van aanleggen, zodat steeds een ander deel van de tepel het meest belast wordt met de zuigkracht van je kindje.
– Laat na het voeden de tepel goed aan de buitenlucht drogen, eventueel met een druppeltje borstvoeding erop uitgesmeerd. Vochtig inpakken maakt week en vergroot de kans op kapotte tepels.

Als de kloven toch ontstaan is het belangrijk door te gaan met de bovenstaande adviezen, ter aanvulling kun je het volgende ter verlichting proberen:
– Na het voeden kun je de tepel insmeren met Lansinoh®, Bepanthen® of Purelan® ter verzachting. Belangrijk is om maar heel dun aan te brengen, immers weke tepels gaan eerder stuk.
– Leg voor het voeden een warmtekompres tegen de tepel. Dit ontspant en stimuleert de doorbloeding.
– Een ijsklontje over de tepel kan wat verdovend werken, zodat het eerste aanzuigen minder pijnlijk is.
– Eén borst per voeding geven en de andere borst kolven. Zo heeft iedere tepel om de voeding rust. Wanneer je kindje aan één borst niet genoeg heeft, kun je de afgekolfde melk nageven.
– Het (tijdelijk) gebruik van een tepelhoedje kan soms uitkomst bieden, wanneer de kloven te groot en pijnlijk zijn.

Bedenk in ieder geval dat tepelkloven een tijdelijk probleem zijn en weer over gaan!


Uraatluier

Als je baby de eerste dagen weinig plast en de nieren nog niet voldoende werken, kun je een oranje-rood gekleurde neerslag/poeder in de luier vinden. Dit zijn de zogenaamde uraatkristallen. Het is geen bloed!
Wanneer je kind meer gaat plassen zul je ze niet meer in de luier vinden.


Voeden

Borstvoeding:
Borstvoeding mag op verzoek gegeven worden. De hoeveelheid voedingsstoffen in de voeding wordt door de natuur vanzelf aangepast, ‘overvoeden’ kan dus niet. Overdag is het belangrijk de baby te proberen in ieder geval elke 3 uur aan de borst te leggen, ‘s nachts alleen wanneer deze zich zelf meldt. De eerste twee dagen is dit soms wat lastig, omdat baby’s nog wat misselijk kunnen zijn van de bevalling. Dit is niet erg. Probeer het dan wat later opnieuw. Vaker aanleggen mag altijd.

Flesvoeding:
Flesvoeding wordt overdag gemiddeld iedere 3 uur gegeven, ‘s nachts alleen wanneer de baby zichzelf meldt. De hoeveelheid per voeding wordt gedurende de kraamtijd langzaam opgebouwd en is afhankelijk van het geboortegewicht. Wanneer een kindje zich eerder dan de gemiddelde 3 uur meldt is dit geen probleem en kan er gewoon voeding gegeven worden. Probeer wel minstens 2 uur tussen de voedingen te laten zitten i.v.m. darmkrampjes en maximaal 4 uur (behalve ‘s nachts) i.v.m. het aantal voedingen.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: