Centering pregnancy

Centering Pregnancy is een nieuwe vorm van zwangerschapscontroles. Het wordt ook wel groepsconsulten of groepszorg genoemd. Je vormt een groep met vrouwen die ongeveer in dezelfde periode als jij zijn uitgerekend.
De bijeenkomsten vervangen een deel van de 1 op 1 afspraken die je anders met een verloskundige zou hebben.


Wat houdt Centering Pregnancy in?

Bij Centering Pregnancy zijn er:
9 bijeenkomsten van 2 uur tijdens je zwangerschap
1 bijeenkomst 6 weken na de bevalling

Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamverzorgster of praktijkassistente. Soms wordt er iemand uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp, soms wordt er een video vertoond.


Controles bij de bijeenkomst

Aan het begin van de bijeenkomsten heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Ondertussen praat de andere begeleider met de andere deelnemers. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk en eventueel weeg je jezelf. Die resultaten hou je bij in mijn zwangerschapsboek, wat voor jezelf is. Als er een reden is voor verder onderzoek, wordt een aparte afspraak met je verloskundige ingepland. In overleg met de groep mogen partners ook aanwezig zijn.


Voordelen

Je ontmoet andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen.

De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.

Je hebt tijdens Centering Pregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles. – Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg.

Meer persoonlijke aandacht. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 10 minuten van een gewone afspraak.

De groepsbijeenkomsten dragen bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder/vader.

Uit onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy bijdraagt aan het voorkomen van vroeggeboorten.

 

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: