Week 1 t/m 10

Week 1
Eigenlijk ben je op dit moment nog niet zwanger. Waarom deze week toch meetelt? Dat heeft te maken met het nauwkeurig kunnen berekenen van de uitgerekende datum. Het moment van bevruchting is moeilijk precies te bepalen, daarom wordt er uitgegaan van de eerste dag van de laatste menstruatie. Zo gerekend duurt een zwangerschap 40 weken, terwijl het embryo eigenlijk maar 38 weken in de eileider en de baarmoeder gezeten heeft. Het blijft natuurlijk de vraag of de baby ook precies op de uitgerekende dag geboren gaat worden.

Week 2
Aan het einde van deze week zal ongeveer de eisprong plaatsvinden. Bij een vrouw met een cyclus van 28 dagen komt de eisprong op de 13e of 14e dag vanaf de eerste dag van de menstruatie. Als je op dat tijdstip gemeenschap hebt, wordt de eicel meestal binnen het eerste etmaal na de eisprong bevrucht. Hierna duurt het nog ruim een week voor de eicel via de eileider de baarmoeder heeft bereikt en zich in de baarmoederwand heeft ingenesteld. Als dat gebeurt spreekt men van een zwangerschap.

Week 3
Wanneer de zaadcel met het binnenste van het eitje in contact is gekomen, voegen ze zich samen, zoals twee zeepbellen één zeepbel kunnen worden. Die kern is de eerste cel van je kindje. Deze cel deelt zich vervolgens eerst door twee, dan door vier, daarna door acht en zo verder. Terwijl deze delingen plaatsvinden verplaatst het eitje zich door de eileider richting de baarmoeder. Als het eitje zich aan het einde van deze week in de baarmoederwand aankomt, is het al een klompje van zestien cellen. In dat vrijwel onzichtbare klompje ligt al oneindig veel vast, zoals de bouw van je kindje, de kleur haren en ogen, de intelligentie, het karakter en zelfs de geur van de huid!
De grootte is nu zo’n 0,2 mm.

Week 4
Het celklompje is nu ongeveer een week oud en is aangekomen in de baarmoeder. Vóór de innesteling verdelen de cellen zich in twee groepen. Het ene deel zal zich ontwikkelen tot het embryo en het andere is het begin van de placenta (= moederkoek) en de vliezen. Rond de 23e dag na het begin van de menstruatie nestelen de cellen zich in de wand van de baarmoeder. De zwangerschap is een feit!
De grootte is nu zo’n 1 mm.

Week 5
De cellen die het embryo gaan vormen hebben nu ongeveer de maat van een rijstkorrel. Het begint zelfs al een beetje vorm te krijgen. Er vindt een verdeling plaats in verschillende groepen cellen die allemaal een lichaamsdeel gaan ontwikkelen. Zo zijn er twee groepen cellen die tegelijkertijd ontwikkelen tot twee benen. Hetzelfde geldt voor twee armen, twee ogen, twee oren, twee longen, twee nieren etc. Het is haast niet te geloven dat de ene groep voor het linkeroor zorgt, terwijl een andere groep een oor met dezelfde grootte en vorm voor de rechterkant ontwikkelt!
De cellen die de placenta (= moederkoek) vormen geven nu zoveel HCG (= het zwangerschapshormoon) aan je lichaam af, dat een zwangerschapstest positief zal zijn.
De grootte is nu zo’n 2 mm.

Week 6

Het vruchtje wordt nu officieel embryo genoemd en lijkt een beetje op een garnaaltje. Langzaam ontstaat er een duidelijk hoofdje en een nekje. Er zijn ook al beginnende oogjes die nog ver uit elkaar staan, bijna aan de zijkant van het hoofdje. In het midden van het gezichtje verschijnt het puntje van de neus. De ruggengraat is heel vaag te zien. Er is een kleine bloedsomloop ontstaan en er is een begin gemaakt met organen als de lever en nieren en met het maag-darmsysteem. Op de 22e dag in het leven van het embryo trekken de hartspieren zich samen en slaan ze hun allereerste slag. Deze hartslag is pas op z’n vroegst over een week te zien op een echo.
De grootte is nu zo’n 5 mm.

Week 7
Het embryo groeit nu 1 millimeter per dag. Vooral de ontwikkeling van de armpjes gaat razendsnel. Vorige week waren er alleen nog maar een paar knobbeltjes aan de romp zichtbaar, nu zijn er duidelijk een boven- en onderarm. In de loop van de week ontwikkelt zich aan het einde van de onderarm een soort schijf, waaraan het begin van de vijf vingertjes is te zien. De beentjes ontwikkelen zich iets later. In verhouding tot de rest is het hoofdje ontzettend groot. Het gezicht vormt zich, ogen, neus en mond kunnen nu onderscheiden worden.
De grootte is nu zo’n 1 cm.

Week 8
Het begin van het volledige skelet wordt gemaakt. Tot nu toe was het embryo nog geheel zacht, maar daar komt vanaf nu dus verandering in door de vorming van kraakbeen. De aangelegde organen beginnen allemaal te functioneren; het hartje klopt, de hersenen kunnen signalen uitzenden naar de organen, de maag produceert al verteringssappen, de lever maakt bloedcellen…
De grootte is nu zo’n 2 cm.

Week 9
Alle organen en vooral de hersenen en zenuwcellen die zorgen voor de aansturing ontwikkelen zich verder. Het gezicht heeft echt menselijke trekken gekregen, compleet met mondje en zelfs al een tong. De armen zijn weer een stukje verder gegroeid en hebben nu handen met vingertjes. De benen, die nu gaan groeien, hebben al knieën, enkels en de tenen worden gevormd.
De grootte is nu zo’n 3 cm. en het gewicht 2 gr.

Week 10

De eerste twee maanden zijn voorbij. Er wordt niet meer over een embryo gesproken, maar over een foetus. De belangrijkste aanleg van de organen is nu klaar. De foetus moet nu alleen nog maar groeien en verfijnen in ontwikkeling. Hier zijn nog maanden de tijd voor nodig en de organen moeten rijpen om straks goed te kunnen werken.
Er is een boven- en een onderkaak gevormd, waarin al twintig kleine knobbeltjes zitten die na de geboorte de melktandjes worden. Boven op het hoofdje groeit het eerste haar!
De grootte is nu zo’n 4,5 cm. en het gewicht 5 gr.

Twitter: vpgestelstrijp