Week 11 t/m 20

Week 11
Een ware groeispurt… In één week tijd groeit de foetus maar liefst een volle centimeter en verdubbelt in gewicht! Vanaf nu blijft die groei nog even in dat enorme tempo doorgaan. Pas na de zestiende week wordt het weer wat minder.
Een meisje of een jongetje? Het geslacht stond meteen al bij de bevruchting vast, maar in deze week worden de geslachtsorganen gevormd; de eierstokken of de zaadballen. Overigens is het geslacht nog niet te zien op een echo.
De grootte is nu zo’n 5,5 cm. en het gewicht 10 gr.

Week 12
Iedere dag maakt de kleine foetus meer bewegingen. Het kan zich uitrekken en af en toe gapen. Vanaf nu worden de menselijke trekjes steeds duidelijker. De oogleden, die kort geleden zijn ontstaan, zijn klaar en bedekken het hele oog. Ze zullen nog tot de zevende maand aan elkaar geplakt blijven, dan pas gaan de oogjes echt open. Het oogwit, de iris en de pupil zitten al wel allemaal op hun plaats.
De grootte is nu zo’n 6,5 cm. en het gewicht 20 gr.

Week 13
Het zachte lichaam wordt almaar steviger en steeds meer delen van het kraakbeen verharden tot bot. De verkalking begint in de lange botten van de armen en benen die door de dunne huid heen zichtbaar zijn.
De foetus ligt zelden stil en slaapt nooit langer dan een paar minuten. Pas later in de zwangerschap ontstaat er een ritme met duidelijk herkenbare slaapperioden.
De grootte is nu zo’n 7,5 cm. en het gewicht 30 gr.

Week 14
De beweeglijkheid van de foetus blijft, al is dat nog niet voelen. Het trappelt met de beentjes, zwaait met de handjes. Ondertussen zweeft het lekker rond in het vruchtwater, het heeft immers nog alle ruimte. Af en toe port het met een elleboog of voetje tegen de baarmoeder. Pas over een paar weken zijn die zachte bewegingen voelbaar.
Verder kan de foetus z’n mondje openen en de lipjes samenpersen. Voor echte zuigbewegingen is het nog te vroeg, maar slikken kan het al wel. Het drinkt zelfs kleine slokjes vruchtwater.
De grootte is nu zo’n 8,5 cm. en het gewicht 60 gr.

Week 15
Het hoofdje is nu zo groot als een knikker, de vuistjes zijn zo groot als een erwt. Er ontstaan donshaartjes, waarmee het hele lichaam wordt bedekt. De foetus heeft een snorretje en haren op het voorhoofd, de buik en de handjes. De haartjes blijven tot ongeveer de zevenendertigste week zitten. Waarschijnlijk houden ze het huidsmeer, dat door talgkliertjes wordt aangemaakt en de baby tegen infecties beschermt, op zijn plek. De niertjes werken al en af en toe doet de foetus zelfs een plasje, dat keurig wordt afgevoerd met het verversen van het vruchtwater. Elke 5 à 6 uur wordt de hele hoeveelheid vruchtwater ververst.
De grootte is nu zo’n 11 cm. en het gewicht 90 gr.

Week 16
De gevormde haartjes op het hoofd worden langzaamaan wat grover en krijgen meer kleur door pigmentcellen. Er komen voorzichtig wenkbrauwen en wimpertjes tevoorschijn.
Ook de stembanden zijn klaar, maar zonder lucht kan de foetus er nog geen geluid mee produceren.
De grootte is nu zo’n 15 cm. en het gewicht 120 gr.

Week 17

De foetus groeit gemiddeld zo’n twee centimeter per week. Het kan sinds kort dwars door de oogleden, het vruchtwater en de baarmoeder- en buikwand heen licht en donker onderscheiden. Verder groeien de armen en benen langer. De armen zijn nu zo lang dat de handen elkaar kunnen vastpakken. Het skelet verkalkt geleidelijk aan verder, zodat het steeds steviger wordt.
De baarmoeder is nu zo groot dat er langzaam aan duidelijk een ‘buikje’ begint te vormen, dat niet meer verdwijnt wanneer je gaat liggen.
De grootte is nu zo’n 18 cm. en het gewicht 150 gr.

Week 18
De armen en benen, handen en voeten zijn nu zo ontwikkelt dat de foetus zo hard kan trappen dat het voelbaar is. De meeste vrouwen voelen dit als een ‘plopje’. In het begin is dit heel af en toe te voelen, maar geleidelijk aan wordt de schopjes steeds sterker zodat het beter en vaker voelbaar wordt. Sommige vrouwen voelen nog helemaal niets. Dit is niets om zorgen over te maken. Het voelen van leven is afhankelijk van veel factoren; de ligging van de foetus, de plaats waar de placenta ligt, de dikte van de buikwand van de moeder en de kracht van het schoppen. Een echt bewegingsritme van de foetus is pas rond 24 à 28 weken zwangerschap duidelijk aanwezig, voor die tijd zijn wisselingen in het voelen van leven heel normaal.
De grootte is nu zo’n 20 cm. en het gewicht 200 gr.

Week 19
De vingers en teentjes hebben nageltjes gekregen. Verder is het gehoor zich zo aan het ontwikkelen dat de foetus allerlei geluiden kan onderscheiden.
De zuigreflex begint in werking te treden. De komende tijd zal die reflex geoefend gaan worden door het zuigen op de duim, vingers of zelfs tenen.
De grootte is nu zo’n 22 cm. en het gewicht 250 gr.

Week 20

Aan het eind van deze week zit de helft van de zwangerschap erop. De foetus beweegt volop en waarschijnlijk is dit steeds beter te voelen. Nog niet gevoeld? Dan zal het niet lang meer duren voordat het zover is.
Verder ontwikkelt het gehoor zich steeds beter. De foetus hoort het geborrel van de darmen, het kloppen van het hart en het suizen van het bloed van de moeder. Ook jouw stem dringt tot het bewustzijn door.
Harde geluiden kunnen de foetus overigens zowel hinderen als stimuleren.
De grootte is nu zo’n 25 cm. en het gewicht 320 gr.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: