Week 21 t/m 30

Week 21
De baarmoeder groeit flink en de zwangere buik wordt steeds zichtbaarder voor de buitenwereld. De foetus komt nu per week ongeveer zestig gram aan. Er is nog voldoende ruimte in de buik om alle kanten op te bewegen.
Rond deze tijd zal, indien je dat wenst, de 20 weken echo gemaakt worden om voor zover mogelijk de foetus na te kijken op eventuele afwijkingen.
De grootte is nu zo’n 27 cm. en het gewicht 380 gr.

Week 22

Tussen al het bewegen door wordt er ook flink geslapen. Meestal in het omgekeerde ritme van de moeder. Wanneer de moeder actief is wordt de foetus in slaap gewiegd, is de moeder in rust dan wordt de foetus actief. Vandaar dat het voelen van leven vaak in de avonduren meer aanwezig is. De slaaphouding is voor iedere foetus anders. De een slaapt met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, de ander met één gestrekt beentje, een derde houdt een handje op het hoofd. In die karakteristieke slaaphouding zal uw kindje zich ook na de geboorte het lekkerst voelen.
De grootte is nu zo’n 28,5 cm. en het gewicht 440 gr.

Week 23
Elke dag kan de foetus iets meer. Niet alleen kan het iets stevig vastpakken en geluiden horen, het kan sinds kort ook ademhalen. Geen lucht, maar vruchtwater ademt het in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. Dat is nodig, want de longen zijn de enige organen die nog niet rijp genoeg zijn. De foetus traint daarnaast ook z’n spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.
De grootte is nu zo’n 30,5 cm. en het gewicht 500 gr.

Week 24
De oortjes hebben bijna hun uiteindelijke vorm en horen steeds meer. In de eerste plaats vooral het gerommel van de darmen en het kloppen van het hart van de moeder. Maar ook de (gedempte) stem van de aanstaande vader en moeder. Wanneer je regelmatig muziek luistert of liedjes zingt, zal dit de baby na de geboorte bekend in de oren klinken. Waarschijnlijk wordt deze daar dan ook rustig van. Zo rustig als die vertrouwde geluiden de baby kunnen maken, zo onrustig kan het worden van harde geluiden en muziek.
Je kunt nu ook contact maken met je kindje; wanneer je je hand op je buik legt, reageert de baby daar soms op.
Verder heb je een mijlpaal bereikt. Na 24 weken zwangerschap heeft je kindje wettelijk bestaansrecht. Zou jouw baby nu geboren worden, dan heb je de plicht je kindje aan te geven bij de Burgerlijke Stand.
De grootte is nu zo’n 32 cm. en het gewicht 560 gr.

Week 25

De baarmoeder komt nu boven je navel uit. Het vruchtwater is nu geel van kleur, later wordt het doorzichtig tot lichtroze met wat melkachtige witte vlokjes.
Hoewel de oogjes nog gesloten zijn, bewegen deze met tijden snel heen en weer. De zogeheten ‘rapid eye movements’, net als wij dat doen in onze REM-slaap. Een teken van verdere ontwikkeling van het zenuwstelsel.
De grootte is nu zo’n 32,5 cm. en het gewicht 650 gr.

Week 26
De zachte bewegingen van eerst veranderen in stompen, woelen en schoppen. Hoe vaak je je baby moet voelen bewegen, is niet precies te zeggen. Als het wat minder is, hoeft dat helemaal niets te betekenen. Voel je de baby een paar uur niet, dan neemt hij waarschijnlijk gewoon wat rust. Ook kan het zijn dat je te druk bezig bent geweest om er op te letten. Of door gewenning aan die kleine stompjes, dat je ze niet allemaal meer opmerkt. Langzaam aan raak je gewend aan een bepaald bewegingspatroon van je kindje. Rond de 28 weken zwangerschap is dit vaak duidelijk. Indien je dan duidelijk veel minder bewegingen voelt dan je gewend bent, is dit reden om contact op te nemen met de verloskundige.
De grootte is nu zo’n 33 cm. en het gewicht 720 gr.

Week 27
De longen vormen longblaasjes en de stembanden beginnen te werken. Als de baby nu geboren zou worden, zou deze in staat zijn zachte geluidjes te maken.
De hartslag van de baby is nu zo sterk, dat deze door de buikwand heen te horen is met een zogenaamde ‘toeter’. Voor de ongeoefende luisteraar is het niet heel eenvoudig te horen, maar je kunt het proberen. Plaats bijvoorbeeld een wc-rolletje op de buik zo’n 10 cm. onder de navel en iets uit het midden. Leg het oor tegen hier tegen aan en laat het rolletje met de hand los. Het geluid wat te horen is kun je vergelijken met een polsslag, maar dan bijna twee maal zo snel.
De grootte is nu zo’n 34 cm. en het gewicht 800 gr.

Week 28

Rond deze tijd gaan de oogjes open. Of dat betekent dat de baby behalve licht en donker ook meer kan zien, is niet bekend.
Er begint zich onderhuids vet te vormen, het lijfje wordt ronder en voller. De hersenen gaan groeven en kronkels vormen. Er ontwikkelt zich een ritme van rust en activiteit, een teken van rijping van het zenuwstelsel.
De grootte is nu zo’n 35 cm. en het gewicht 900 gr.

Week 29
Er zitten 28 weken zwangerschap op, weer een mijlpaal! Als de baby nu geboren wordt heeft het een goede kans om te overleven.
Natuurlijk is het eigenlijk nog veel te vroeg om geboren te worden, de verdere ontwikkeling is nog in volle gang. Zo was het spijsverteringskanaal al lang klaar, maar beginnen zich nu pas de smaakpapillen te ontwikkelen. Overigens zal de baby daar pas na de bevalling iets aan hebben, want het vruchtwater dat gedronken wordt is smaakloos.
De grootte is nu zo’n 36,5 cm. en het gewicht 1100 gr.

Week 30

De verhouding tussen het hoofdje en het lijfje van de baby is nu ongeveer normaal.
Het kindje heeft bovendien al een duidelijke gezichtsuitdrukking. De manier waarop het met de wenkbrauwen fronst of een grimas maakt, lijkt misschien precies op jouw frons of de lach van je partner.
In de bewegingen is een duidelijke regelmaat te voelen. Je baby heeft een eigen dag- en nachtritme. Onderzoek heeft uitgewezen dat de baby niet alleen kan horen, maar ook in staat is jouw stem te herkennen. Dit toont aan dat baby’s nu al kunnen leren, onthouden en herkennen. Het aantal longblaasjes neemt toe, net als de surfectans, het vettige laagje in de longblaasjes dat na de geboorte de longen doet ontplooien.
De grootte is nu zo’n 38 cm. en het gewicht 1300 gr.

Twitter: vpgestelstrijp