Week 31 t/m 42

Week 31
De zenuwcellen in de hersenen vormen uitlopers, die zich dan verbinden met andere zenuwcellen. Zo wordt er een heel netwerk van zenuwcellen aangelegd.
Verder beweegt de baby zich in ongeveer 750 ml. vruchtwater. De roze huid is bedekt met een dikke laag wit huidsmeer (vernix).
Bij een jongetje dalen rond deze tijd de balletjes in.
Het is nog heel belangrijk dat het kindje nog een poosje in de baarmoeder blijft. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld. Buiten de baarmoeder kan het zichzelf nog niet warm houden. Ook is de weerstand nog niet voldoende opgebouwd, waardoor het risico op infecties nog erg groot is. Vandaar dat baby’s die rond deze tijd geboren worden nog in de couveuse moeten.
De grootte is nu zo’n 39 cm. en het gewicht 1500 gr.

Week 32

Bijna alle baby’s liggen rond deze recht in de buik, de ruimte om dwars te liggen is meestal te krap. Wanneer je goed naar je buik kijkt, kun je soms er een voetje zien ‘uitsteken’. Toch hoeft je kindje nog niet in de juiste positie te liggen, met het hoofd naar beneden. Echter wanneer je kindje aan het einde van deze week met het hoofdje beneden ligt, wordt de kans op het echte kopjeduikelen kleiner. Het hoofd wordt nu het zwaarste deel en past wat makkelijker in het bekken. Ligt je kindje met de billen naar beneden of toch dwars, dan is er nog alle tijd om te draaien. De meeste kindjes gaan vanzelf in de juiste positie liggen tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Zoniet, dan kan er nog geprobeerd worden je kindje te helpen draaien met een zogeheten versiepoging.
De grootte is nu zo’n 40 cm. en het gewicht 1800 gr.

Week 33
Aan het begin van deze week reikt de bovenrand van de baarmoeder vanaf de navel tot halverwege de ribbenboog.
Het kindje is helemaal bedekt met donshaartjes. Langzaam maar zeker beginnen deze haartjes los te laten. Ze komen net als losgelaten huidcellen en stukjes huidsmeer in het vruchtwater terecht. Dat de baby daar gewoon van drinkt, is geen enkel probleem.
Als de maag te vol is van het vruchtwater, kan de maaginhoud het middenrif zo gaan prikkelen dat het in een reflex samentrekt. Dit is de hik en is juist goed voor de ontwikkeling van maag en darmen. Je kunt de hik voelen als een soort hartslag vaak onderin uw buik.
De grootte is nu zo’n 41 cm. en het gewicht 2000 gr.

Week 34

De nagels hebben nu bijna de topjes van de vingertjes bereikt. De nieren werken, de longetjes zijn vrijwel rijp. Ze maken nu voldoende surfectans aan om in de buitenwereld te kunnen leven.
Hoe groot het kindje precies is, is niet exact aan je buik te zien. In een kleine buik hoeft immers niet een kleine baby te zitten. En in een dikke buik niet zonder meer een grote baby. De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van het spierweefsel, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je postuur. Daarom voelt de verloskundige op de zwangerschapscontrole aan je buik om de groei te kunnen beoordelen.
De grootte is nu zo’n 42,5 cm. en het gewicht 2250 gr.

Week 35
Aan het einde van deze week bereikt de baarmoeder het hoogste punt; de ribboog. De meeste baby’s liggen nu in de goede positie. Wanneer de verloskundige twijfelt of het hoofdje beneden ligt, zal de verloskundige een echo laten maken om zekerheid te krijgen over de positie van de baby. Ligt het kindje met de billetjes beneden, dan zal de mogelijkheid tot draaien (uitwendige versiepoging) besproken worden en volgt er in ieder geval een controle afspraak in het ziekenhuis. Sommige kindjes draaien toch alsnog vanzelf in de goede positie. Wanneer de baby met het hoofdje beneden ligt kan de verloskundige de bevalling thuis of poliklinisch in het ziekenhuis begeleiden. Bij blijvende stuitligging neemt het ziekenhuis de zorg van de verloskundige over.
De grootte is nu zo’n 43,5 cm. en het gewicht 2500 gr.

Week 36

Rond deze tijd zal de baby langzaam met het hoofdje dieper in het bekken gaan zakken. De baarmoeder reikt tot de ribbenboog. Het ene kindje daalt wat eerder in, dan het andere. Sommige kindjes dalen zelfs helemaal niet in. Wanneer het niet je eerste kindje is gebeurt dit over het algemeen meestal later, omdat de buikspieren al meer uitgerekt zijn en de baby daardoor nog ruimte heeft.
De huid van de baby is nog steeds bedekt met huidsmeer, dat beschermt tegen infecties. Rond de 35 à 36 weken zwangerschap laten er steeds meer stukjes huidsmeer los. De vlokjes drijven daarna rond in het vruchtwater.
De grootte is nu zo’n 45 cm. en het gewicht 2900 gr.

Week 37
Je bent inmiddels 36 weken zwanger en de 37e week gaat in. Aan het einde van deze week ben je 37 weken zwanger. Vanaf dat moment mag de baby geboren worden, maar de kans is groot dat het toch nog een paar weken gaat duren.
De bewegingen in je buik worden nu doorgaans wat zachter en subtieler. Immers de bewegingsruimte is inmiddels aardig beperkt. Het echte schoppen wordt een stuk minder, het worden meer schuifbewegingen van het verleggen van armen of benen. Draaien om de lengte as, dus van links naar rechts, blijft tot het einde toe mogelijk. Wanneer je je zorgen maakt omdat de bewegingen ineens duidelijk minder zijn, dan je gewend bent, neem dan altijd even contact op met de verloskundige.
De druk op de bekkenbodemspieren nu behoorlijk hoog; de baby heeft een aardig gewicht en gaat steeds meer op je blaas drukken. Gevolg is dat je waarschijnlijk vaker naar de w.c. moet.
De grootte is nu zo’n 46,5 cm. en het gewicht 3100 gr.

Week 38
De baby is helemaal klaar. Inmiddels zijn 37 weken van de zwangerschap voorbij en je gaat de 38e week in. De baby gaat nu door met vetreserves aanleggen. Per dag komt er ongeveer twintig à dertig gram vet bij. Daarmee bouwt het alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Zo kan je kindje rustig aan de borst of de fles wennen zonder al te hongerig te worden of te veel gewicht te verliezen. Het laagje vet onder de huid is nu zo dik, dat de baby straks zijn eigen lijfje goed op temperatuur kan houden. Er stroomt nu per minuut zo’n tien liter bloed langs de placenta, vol voedingsstoffen voor je baby. Mocht de baby deze week komen, dan mag je gewoon thuis bevallen.
De grootte is nu zo’n 48 cm. en het gewicht 3200 gr.

Week 39
De schedel van de baby bestaat uit verschillende botjes. Hiertussen bevinden zich nog openingen; fontanellen. Door deze open ruimtes kunnen de schedelbeenderen tijdens de bevalling wat over elkaar heen schuiven. Op deze manier wordt het hoofdje wat smaller en kan het makkelijker door het baringskanaal. Bovendien werkt je bekken daar ook aan mee. Het bekken bestaat uit verschillende botten, welke met elkaar zijn verbonden middels kraakbeen. Onder invloed van de zwangerschapshormonen zijn, gedurende de zwangerschap, al deze verbindingen week geworden. De botten in het bekken kunnen daardoor wat bewegen ten opzichte van elkaar. Dit heeft in de zwangerschap mogelijk bekkenklachten gegeven, maar is voor de bevalling wel zo belangrijk. Zo geeft je bekken meer doorgang aan de baby die daar doorheen moet. Eigenlijk dus een goed samenspel tussen moeder en kind.
De grootte is nu zo’n 49 cm. en het gewicht 3300 gr.

Week 40
De verwachte bevallingsdatum komt dichterbij, aan het eind van deze week zitten er negen maanden zwangerschap op. Echter de baby geeft aan wanneer het tijd is om geboren te worden. Hoe precies weet men nog niet, maar de hormoonhuishouding vanuit de placenta gaat veranderen. De concentratie progesteron wordt minder, waardoor de baarmoeder niet langer wordt belet om samen te trekken. Er wordt meer oestrogeen gemaakt wat de weeën bevordert en er komen prostaglandinen vrij die de baarmoedermond week en zacht maken. De biologische klok van de moeder pikt al deze hormoonsignalen op en bepaalt uiteindelijk wanneer de bevalling precies begint.
De grootte is nu zo’n 50 cm. en het gewicht 3400 gr.

Week 41
De uitgerekende datum bereikt! Elk uur daarna waarin er niets gebeurt, voelt misschien voor jou als één te lang, al trekken de meeste baby’s zich hier weinig van aan. Geduld wordt beloond. Probeer vooral van de leuke momenten te genieten. Zoals het voelen van leven of het samen zijn met je partner. Volgens de statistieken worden de meeste baby’s geboren enkele dagen vóór of enkele dagen ná de uitgerekende datum. Slechts 5% bevalt op de uitgerekende datum zelf. Wanneer men kijkt in welke tijd de meeste geboortes plaatsvinden, dan is de kans om in de week ná de uitgerekende datum te bevallen groter dan ervoor. Kortom houdt er rekening mee dat de zwangerschap wat langer kan duren en dat dit echt heel normaal is!
De grootte is nu zo’n 50 cm. en het gewicht 3430 gr.

Week 42
De baby komt echt wel! Meestal betekent langer dan veertig weken zwanger zijn dat de baby het erg naar zijn zin heeft in je buik. Er is dus geen reden om je zorgen te maken! Deze week zal de verloskundige een extra controle afspraak voor je maken in het ziekenhuis. Er wordt dan een hartfilmpje en een echo van de baby gemaakt. Zo wordt er even extra naar je kindje gekeken. Tot het einde van deze week mag je nog gewoon met de verloskundige bevallen. Wanneer de 42 weken zwangerschap erop zitten en je bent nog niet bevallen, dan neemt de gynaecoloog de zorg van de verloskundige over. Samen met jou zal dan besloten worden wanneer de bevalling wordt ingeleid.
De grootte is nu zo’n 51 cm. en het gewicht 3450 gr.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: