Echoscopie

Je krijgt in de zwangerschap echoscopisch onderzoek aangeboden. Tijdens de echo wordt er gekeken naar de baby, de hoeveelheid vruchtwater en eventueel naar de plaats van de placenta (moederkoek) in de baarmoeder.
Het onderzoek geeft nóóit de garantie dat je baby helemaal gezond is!

Tijdens de zwangerschapscontrole bespreken wij de uitslagen van de echo met je. Indien je niet op de hoogte wilt worden gebracht van afwijkende uitslagen, dien je dit vooraf aan ons kenbaar te maken.


-Intacte zwangerschap

Rond 8 weken zwangerschap wordt je een echo aangeboden om te zien of het hartje van je baby klopt. Ook kijken we naar de groei van je kindje, klopt dit ongeveer met de datum van je laatste menstruatie? Tevens kijken we of er sprake is van een meerling en of de zwangerschap op de juiste plek zit.

 

Termijnecho

Rond 11-12 weken zwangerschap wordt je gevraagd een termijnecho te laten maken. Deze echo is bedoeld om te kijken hoever je op dat moment zwanger bent en rond welke datum de geboorte van je kindje verwacht wordt. Het kindje is nu voldoende gegroeid om het betrouwbaar op te kunnen meten, daarom houden we altijd de uitgerekende datum aan die deze echo aangeeft, ook als er bij eerdere echo’s mogelijk een andere datum genoemd is.

Hoewel er maar weinig kindjes precies op de uitgerekende datum geboren worden (zo’n 5%) is het toch van belang de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te weten. Dit met het oog op het ‘te vroeg’ bevallen of het ‘over tijd’ lopen.
Het is goed je bewust te zijn van het feit dat er soms afwijkingen worden gezien op een echo. Wanneer je niet van afwijkende bevindingen op de hoogte wilt worden gebracht, dien je dit nadrukkelijk kenbaar te maken aan je verloskundige of aan de echoscopiste.

 

19 weken echo (SEO)

Bij 19 weken zwangerschap wordt je de mogelijkheid geboden een echo te laten maken. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar de grootte van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta (moederkoek).
Verder wordt er gekeken of de organen van je kindje op een normale wijze zijn aangelegd. Soms blijkt het onderzoek onduidelijk te zijn of wordt er vermoed dat er een afwijking aanwezig is, die er later toch niet blijkt te zijn. Dit kan onzekerheid en zorgen veroorzaken.
Wanneer je niet wilt weten of je kind een aangeboren afwijking heeft, dan doe je er verstandig aan om geen gebruik te maken van deze echo.

Een ‘goede’ echo uitslag geeft nooit de garantie dat je kindje ook daadwerkelijk helemaal gezond is. Niet alle afwijkingen kunnen immers goed opgespoord worden met een echo.

 

Groeiecho’s

Groeiecho’s worden op indicatie gemaakt.

Wanneer we tijdens het uitwendig onderzoek denken dat je kindje mogelijk in groei achterblijft, zullen we de groei gaan bekijken door middel van een echo.
Ook wanneer je na een eerdere zwangerschap bent bevallen van een klein kindje, kan dit een reden zijn om tijdens een nieuwe zwangerschap de groei extra te vervolgen met echoscopie.

Verder kan er gedurende de zwangerschap, om verschillende anderen redenen, worden besloten om een extra echo te maken.

 

Liggingsecho

Rond 34- 35 weken gaan we kijken of je kindje al in de goede positie ligt voor de bevalling. Het is wenselijk dat je kindje op dit moment met het hoofd naar beneden ligt. Als dit niet het geval is worden de eventuele verdere opties met je besproken.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: