Stuitligging

Men spreekt van een stuitligging als het hoofdje van de baby niet naar beneden gericht ligt, maar de billen of voeten naar beneden liggen. Bij 30 weken ligt nog ongeveer 25% van alle kinderen in stuitligging. Bij 36 weken is dit gedaald naar ongeveer 3%. Voor een kindje is een hoofdligging makkelijker om geboren te worden omdat dit de meest natuurlijke ligging is.

Er zijn verschillende soorten stuitliggingen:
Onvolkomen stuitligging: hierbij liggen de benen van het kindje gestrekt omhoog naast het lichaam. Je kunt zeggen dat je kindje op zijn billen zit;
Volkomen stuitligging: het kindje zit in kleermakerszit, de voeten liggen bij de billen;
Half onvolkomen stuitligging: hierbij ligt één been gestrekt naar boven en de andere naar beneden gericht;
Voetligging: het kindje heeft één of beide voeten voor de uitgang liggen.

Oorzaken van een stuitligging:
In 85% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Bij tweelingen komt een stuitligging vaker voor.
In sommige gevallen is er wel sprake van een oorzaak. Zo kan een placenta die voor de uitgang ligt of bepaalde afwijkingen van de baarmoeder de ligging van de baby bepalen. Vandaar dat een echo gemaakt wordt om deze oorzaken uit te sluiten en de precieze ligging van de baby te bepalen.
Wanneer je kindje in stuitligging ligt krijg je een aantal keuzes voorgelegd. De eerste keuze is wel of geen uitwendige versie. Wanneer je dit niet wilt of wanneer de versiepoging niet lukt, word je verwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze. Deze zal met jou de mogelijkheden bespreken van een vaginale bevalling of een keizersnede.


Uitwendige versie

Een uitwendige versie is het draaien van het kind van stuitligging naar hoofdligging, aan de buitenkant van de buik.
Vanaf 35-36 weken tot aan de bevalling kan het kind gedraaid worden, mits er voldoende vruchtwater is. Het draaien van het kind voor deze periode heeft geen zin, omdat kinderen dan zelf nog (terug) kunnen draaien.
Als je kindje in stuitligging ligt en je wil je kindje met een uitwendige versie laten draaien, dan zal de verloskundige je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Zowel het Màxima Medisch Centrum als het Catharina Ziekenhuis voeren uitwendige versies uit. Het Catharina Ziekenhuis heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het draaien van stuitliggingen. Zij hebben een speciaal spreekuur met een vast ‘versie-team’.

Wanneer de versie gelukt is kun je gewoon bij je eigen verloskundige onder controle blijven en bevallen. Indien het draaien niet gelukt is, word je terugverwezen naar je eigen verloskundige, zodat er een afspraak gemaakt kan worden bij een gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze.

Mocht je nieuwsgierig zijn hoe zo’n versie in z’n werk gaat, klik dan hier om een filmpje te bekijken.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: