Roken, alcohol en drugs


Roken

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige ruimte kan een nadelige invloed op de zwangerschap hebben.

In tabak zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstof toevoer naar het kind. Het gevolg hiervan kan zijn dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Deze kinderen hebben de eerste levensjaren meer kans op luchtwegaandoeningen en er zijn aanwijzingen dat er vaker wiegendood voorkomt wanneer er in de buurt van de baby gerookt wordt.

Het advies is dan ook te stoppen met roken of in ieder geval zeker niet meer dan 5 sigaretten per dag te roken. Immers elke sigaret is er één teveel. Samen stoppen kan als goede stimulans voor elkaar werken. Zorg in ieder geval voor voldoende ondersteuning vanuit je omgeving.

 

Alcohol

Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger zijn kunnen beter geen alcoholhoudende dranken drinken.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap matig alcohol gebruiken, hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand. Overmatig alcohol gebruik kan het Foetaal Alcohol Syndroom veroorzaken.

Het advies is dan ook om geheel niet te drinken tijdens de zwangerschap, ook niet één glas per dag of slokje voor slokje zoals wel eens gezegd wordt.

 

Drugs

Het gebruik van alle soorten drugs (hard en soft) zijn slecht tijdens de zwangerschap.
Bij het gebruik van harddrugs zoals, heroïne, cocaïne, amfetamine en waarschijnlijk ook XTC raakt het kind verslaafd en moet na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken.
Vroeggeboorte komt vaak voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd. Door zuurstoftekort kan groeiachterstand ontstaan.

Softdrugs gebruik wordt in de zwangerschap ontraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden. Verder zijn er aanwijzingen dat bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap joints rookten vaker ADHD voorkomt.

Mocht je drugs gebruiken, vertel dat dan aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Praat er open over en wees niet bang te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Het is immers belangrijk de beste zorg voor jou en je kind te krijgen.

 

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: