Toxoplasmose en Listeriose


Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een een parasiet. Volwassenen worden hier niet echt ziek van, echter een ongeboren baby is er wél gevoelig voor.

Heb je eenmaal toxoplasmose gehad, dan vormt het lichaam antistoffen die beschermen tegen nogmaals een infectie met de parasiet. Veel mensen hebben die bescherming al zonder te weten dat ze de infectie hebben doorgemaakt. Echter niet iedereen.

De toxoplasmose parasiet kan voorkomen in de uitwerpselen van katten, tuinaarde en vlees dat onvoldoende verhit is geweest (dus rauw vlees). De infectie kan dan ook eenvoudig voorkomen worden, d.m.v. de volgende leefregels:
– Laat iemand anders de kattenbak schoonmaken.
– Werk niet zonder handschoenen aan in de tuin.
– Was groente goed voor je ze gebruikt.
– Eet alleen vlees dat goed doorbakken en dus gaar is.

Eet geen rauw vlees zoals tartaar, carpaccio of half doorbakken biefstuk. Eet ook geen rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet américain, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, cervelaat en salami. Rookvlees kan geen kwaad omdat dit een speciale behandeling heeft ondergaan.

 

Listeriose

Listeriose is een infectie veroorzaakt door de listeria bacterie. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wél gevoelig voor.

De listeria bacterie komt voor in rauwe voedingsmiddelen, zoals rauwe melk, zachte rauwmelkse kazen (zoals Brie en Camembert, die niet met gepasteuriseerde melk is gemaakt, op de verpakking staat dan ‘au lait cru’), rauw vlees, rauwe schaal- en schelpdieren, rauwe groente, rauwe en voorverpakte gerookte vis.

De listeria bacterie overleeft diepvriezen, is bestand tegen zout en in de koelkast kan hij zich vermeerderen. De bacterie is echter niet bestand tegen verhitting, koken en pasteuriseren.
De infectie kan dan ook eenvoudig voorkomen worden, d.m.v. de volgende leefregels:
– Eet géén zachte rauwemelkse kazen (Brie en Camembert van gepasteuriseerde melk mag wél!).
– Eet geen rauwe vis of voorverpakte gerookte vis (sushi, nieuwe haring, gerookte zalm en paling).
– Bak vlees en vis goed door voor je het eet.
– Was rauwe groenten voor je ze eet (ook de voorgesneden kant-en-klaar groenten).
– Eet bij voorkeur voedsel dat vers of vers bereid is en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast.
– Zet aangebroken producten goed afgedekt in de koelkast.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: