K-L-M-N-O


Koorts

Het kan gebeuren dat je tijdens je zwangerschap koorts krijgt. Voor je baby kan dit geen kwaad. Deze wordt niet ziek.
Belangrijk is wel de koorts in de gaten te houden, door regelmatig de temperatuur op te nemen. De beste manier om je temperatuur op te nemen is rectaal (tussen de billen). Wanneer de temperatuur boven de 38 °C is neem dan 500 mg paracetamol in. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur iets daalt. Is je temperatuur 39 °C of hoger, neem dan 1000 mg. paracetamol in.
Houdt de koorts langer dan enkele dagen aan, neem dan contact op met je huisarts. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en rust lekker uit.


Maagzuur

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat tijdens de zwangerschap alle spieren en banden in het lichaam weker en slapper worden. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. Deze spier sluit daardoor minder goed af. Bovendien neemt de druk in de bovenbuik toe, doordat de baarmoeder groter groeit, en maken zwangere vrouwen meer maagzuur aan. Dit alles zorgt ervoor dat veel zwangeren last hebben van brandend maagzuur.

Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om de klachten te verminderen:
– Eet kleine beetjes en niet te grote hoeveelheden in één keer.
– Let op met vet of kruidig voedsel, dit verergert vaak de klachten.
– Wees matig met zoetigheid, ook dit verergert de klachten.
– Lauwwarme melk of vanille vla kunnen verzachtend werken.

Wanneer de klachten aanhouden, kun je bij de apotheek tabletjes of een drankje halen tegen maagzuur (zoals Rennie®, Antagel® of ReglapH®). Drankjes werken over het algemeen beter dan tabletten. Soms is het ook even uitproberen, welk merk het best bij je werkt.


Misselijkheid

De eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van (ochtend)misselijkheid of een leeg weeïg gevoel in de maag. Dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. De piek van deze hormoonaanmaak ligt op ongeveer tien tot 12 weken zwangerschap. De misselijkheid is rond deze tijd dan ook vaak op zijn hevigst. Na deze periode neemt de aanmaak van de zwangerschapshormonen af.

Vaak verdwijnt de misselijkheid tussen de 14 en 16 weken zwangerschap. Iets eten voor je ‘s ochtends opstaat, zoals bijvoorbeeld een cracker of beschuit, vermindert vaak de ochtendmisselijkheid. Verder kunnen kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de vlagen van misselijkheid op de dag verminderen.

Vermoeidheid heeft een negatief effect op misselijkheid. Belangrijk is dan ook om op tijd te gaan slapen en eventueel overdag een moment van rust te nemen.


Moeheid

Vermoeidheid komt vaak voor de eerste maanden van de zwangerschap. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit komt door een gebrek aan ijzer in het bloed (bloedarmoede).
Er verandert een heleboel in je lichaam en hormoonhuishouding, dit kost energie. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie en opnieuw een evenwicht gaan vinden. Vaak verdwijnt de vermoeidheid tussen de 14 en 16 weken zwangerschap. De aanmaak van de zwangerschapshormonen is dan gedaald en je lichaam heeft een nieuw evenwicht gevonden.
Geef tot die tijd zoveel mogelijk toe aan het vermoeide gevoel en neem op tijd je rust.


Obstipatie

Een moeizame stoelgang, ook wel obstipatie genoemd, komt bij veel zwangere vrouwen voor. Dit komt doordat de spijsvertering, onder invloed van de zwangerschapshormonen, trager werkt.

Er zijn een aantal dingen die obstipatie kunnen helpen voorkomen:
– Probeer voldoende te drinken, minimaal 2 liter per dag.
– Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten (zoals bruin brood, fruit etc.)
– Zorg voor voldoende beweging.

Mocht je desondanks toch last houden/krijgen van obstipatie dan kan het gebruik van gebroken lijnzaad uitkomst bieden. Gebroken lijnzaad is in zakjes van het merk ‘Zonnatura’ te koop bij de meeste supermarkten. Het gebruik is als volgt:
Eén eetlepel gebroken lijnzaad mengen met één tot twee eetlepels yoghurt, vla of iets dergelijks en dit opeten. Vervolgens een groot glas drinken nemen. Dit drie maal daags herhalen tot de stoelgang verbetert. Daarna eventueel langzaam afbouwen naar bijvoorbeeld éénmaal daags of om de dag.

Wanneer niets werkt kun je bij de apotheek lactulose-siroop halen. Gebruik dit altijd volgens bijsluiter.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: