P-Q-R-S-T


Pijnlijke borsten

Tijdens de zwangerschap gaat, onder invloed van de zwangerschapshormonen, het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en bloedvaten aangemaakt. Dit kan pijnlijk en gespannen aanvoelen.
Bij sommige vrouwen worden de borsten alleen zwaarder, bij anderen kan de borstomvang toenemen met 1 à 2 cupmaten. Beiden is normaal en zegt niets over het wel of niet kunnen geven van borstvoeding.
Door de toename van het weefsel en de doorbloeding van de borsten, worden de bloedvaten vaak goed zichtbaar. Deze kunnen als ‘blauwe strepen’ over je borsten te zien zijn. Ook het verliezen van vocht uit de tepels is normaal. Dit vocht is al wat melk dat door de borstklieren wordt geproduceerd onder invloed van de zwangerschapshormonen. Eigenlijk een teken dat de borstklieren goed functioneren.


Spataderen

Sommige vrouwen hebben aanleg voor het krijgen van spataderen tijdens de zwangerschap. Spataderen komen meestal voor op de benen, maar ze kunnen ook ontstaan in de liezen en in de schaamstreek. Tijdens zwangerschap neemt de kans op het ontwikkelen van spataderen toe omdat de hoeveelheid bloed in het lichaam toeneemt en de vaatwanden van de bloedvaten verzwakken onder invloed van de zwangerschapshormonen. Daarbij wordt de bloedcirculatie van de benen en de liezen wat belemmerd door het toegenomen gewicht van de baarmoeder en je kindje. Het bloed stroomt gemakkelijk naar de benen, liezen en schaamstreek onder invloed van de zwaartekracht. Echter de terugstroming wordt bemoeilijkt door de slappere bloedvaten en de tegendruk van de baarmoeder.
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, om het ontstaan of verergeren van spataderen tegen te gaan:
– Draag geen knellende kousen of andere kleding (zelfs een slip kan afknellen, een boxershort niet).
– Zorg ervoor dat je niet langdurig staat of zit.
– Verhoog het voeteneind van je bed iets door dit omhoog te zetten of een kussen onder het matras te leggen.
– Eventueel kun je gebruik maken van steunkousen.
Er bestaat een massage/oefentherapie tegen spataderen. Deze therapie wordt gegeven door een fysiotherapeute uit de regio. Op het spreekuur kun je vragen naar meer informatie hierover.
Na de zwangerschap verminderen of verdwijnen spataderen weer. Echter je bent en blijft gevoelig deze in de toekomst weer te ontwikkelen.


Spierkramp

Spierkramp is een vervelende pijnlijke kwaal die tijdens de zwangerschap kan opspelen, meestal in de benen.Wanneer je regelmatig last hebt van spierkramp kun je het volgende proberen:
– Neem wisselbaden/douches om de doorbloeding te stimuleren.
– Laat je partner voor het slapen gaan je benen masseren.
– Extra inname van calcium tabletjes (in multi-vitaminepreparaten voor zwangere vrouwen zit niet voldoende) kan helpen spierkramp te voorkomen.


Striae

Tijdens je zwangerschap kunnen er roodblauwe strepen ontstaan op de huid van je buik, borsten, dijen, heupen en billen. Deze strepen worden zwangerschapsstrepen of striae genoemd.
Zwangerschapsstrepen ontstaan, omdat je huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt. Door dit uitrekken kunnen de elastische vezeltjes in je huid beschadigd raken. Deze beschadigingen worden zichtbaar als roodblauwe strepen, die wanneer ze ontstaan ook wat kunnen jeuken. De strepen worden naarmate ze er langer zitten lichter van kleur en minder opvallend. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen.
Jammer genoeg kun je niet voorkomen dat je last krijgt van striae. Je hebt er aanleg voor, of niet. Wanneer je toch iets wilt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken, kun je het volgende proberen:
– Dagelijks stevige massage met bodylotion of speciale crèmes ter voorkoming van striae.
– Draag een bh die voldoende steun geeft, ter voorkoming van uitrekking van de huid van je borsten.
– Probeer overmatig aankomen te voorkomen door gezond te eten en veel water te drinken.

Twitter: vpgestelstrijp

Inschrijven praktijk

Vul onderstaand formulier

in en wij nemen contact op met u!

Kinderwens:

Zwangerschap: