U-V-W-X-Y-Z


Vaginale infecties

Vaginale infecties komen vaker voor tijdens de zwangerschap, omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert. Bacteriën en schimmels die iedere vrouw met zich meedraagt, krijgen hierdoor makkelijker de kans zich te vermenigvuldigen.

Je kunt de klachten die dan ontstaan als volgt herkennen:
– Meer afscheiding met een andere kleur en/of geur.
– Jeuk of branderig gevoel aan vagina en/of schaamlippen.
– Een gezwollen vagina.
Heb je deze klachten, neem dan contact op met je huisarts. Een vaginale infectie is goed te behandelen tijdens de zwangerschap.

Wat je kunt doen om de kans op een vaginale infectie te verkleinen:
– Was jezelf niet met zeep of gebruik speciale producten die de zuurgraad van de vagina behouden.
– Draag katoenen ondergoed.
– Maak zo min mogelijk gebruik van inlegkruisjes, het is beter regelmatig van ondergoed te wisselen.
– Schimmels gedijen goed in een ‘zoete’ omgeving, letten op het gebruik van (verborgen) suikers kan dan ook helpen.


Vocht vasthouden

In de zwangerschap is het normaal, dat je wat vocht gaat vasthouden. Meestal in de handen of voeten. Het vocht zakt hier immers het makkelijkst naar toe door de zwaartekracht. Ineens heel veel vocht vast houden kan betekenen dat je bloeddruk omhoog gaat. In die gevallen is het dan ook goed contact op te nemen met de verloskundige.
Wanneer de bloeddruk normaal is hoef je je geen zorgen te maken over het vasthouden van vocht. Desondanks kan vocht vast houden wel wat klachten geven. Zo kunnen je handen doof en tintelend aan gaan voelen. Dit komt doordat het vocht de zenuwen in je pols afklemt. Dit kan geen kwaad, maar is wel erg vervelend. De klachten verdwijnen weer na de bevalling wanneer je gaat ‘ontwateren’.

Om de klachten tot die tijd zoveel mogelijk te beperken, kun je het volgende proberen:
– Drink voldoende, dit houdt de bloedsomloop opgang en met regelmatig plassen raak je soms wat vocht kwijt.
– Zet het voeteneinde van je bed wat omhoog of leg een kussen onder het matras.
– ‘s Nachts kun je ervoor kiezen je polsen te spalken, dit kan bijvoorbeeld d.m.v. skatebeschermers.


Vrijen

Vrijen mag in de zwangerschap. Dit kan geen enkele geen kwaad voor het kindje. Soms kan het gebeuren dat je buik na het vrijen helemaal hard wordt en gevoelig is. Dit komt doordat wanneer een vrouw klaarkomt de spieren in de bekkenbodem en ook de baarmoeder samentrekt. Dit is normaal en kan absoluut geen kwaad. Warmte kan dan wat verlichting en ontspanning geven.

In sommige gevallen treedt er wat bloedverlies op. Je hoeft hier niet van te schrikken. Het bloedverlies komt van de baarmoedermond die tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed is. De bloedvaatjes zijn dunner en kunnen gemakkelijker gaan bloeden. Direct na het vrijen zal het bloedverlies helderrood (vers bloed) zijn, de volgende dag kan er nog wat bruin bloedverlies (oud bloed) komen. Mocht het zo zijn dat je ruim vloeit, dat wil zeggen zoals bij je menstruatie, of dat het bloedverlies na 2 dagen niet verdwenen is, dan moet je contact opnemen met de verloskundige.
Verder wordt vrijen afgeraden zolang het bloedverlies aanwezig is.

Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap minder zin hebt om te vrijen. Dit is normaal.


Wisselende stemmingen

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van stemmingswisselingen. Dit is normaal, er verandert immers veel in de hormoonhuishouding. Dat het normaal is wil niet zeggen dat je er geen last van hebt. Erover praten of op zijn tijd huilen lucht vaak op en je omgeving kan dan ook beter begrijpen wat er met je aan de hand is.

Sommige vrouwen hebben echter heel veel last van stemmingswisselingen. In die gevallen kan het extra gebruiken van vitamine-B6 extra ondersteuning bieden. Je kunt hiervoor extra vitamine B-complex tabletten gaan slikken. Dit kan zonder probleem tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Teveel aan vitamine-B wordt uitgeplast, je urine kan dan ook van kleur veranderen.

Twitter: vpgestelstrijp